stridor
Spostovani,
imam sina, ki je sedaj star 9,5 mesecev. Pri treh mesecih smo bili na pregledu pri dr. Fajdigi. Napotil nas je na Pediatricno kliniko, kjer so sina pregledali in mu naredili kar nekaj preiskav. Tezav pri dihanju, poziranju… mu stridor ne povzroca in se normalno razvija. Na podlagi preiskav so se na pediatriji odlocili, da za enkrat to samo opazujemo, in imamo tam kontrole. Imeli smo dve kontroli, ki nista trajali vec kot pet minut, izvid pa je bil sestavljen iz mojega porocanja, kaj se z otrokom dogaja. Stridor se je izboljseval, saj ga ni bilo velikokrat slisati, najveckrat ko se je otrok razburil, kril z rokama ipd. To sem povedala tudi na pediatriji, kjer je na zadnjem pregledu zdravnica ocenila, da kljub temu, da je stridor se vedno prisoten niso potrebne nobene kontrole vec. Otrok v tistem casu ni bil gibalno aktiven, kaj vec kot miganje z nogami in rokami ter samostojno sedenje. V zadnjem mesecu pa je osvojil kobacanje po vseh stirih, samostojno usedanje, vstajanje ob opori in tudi nekaj korakov ob opori. Pri teh dejavnostih, predvsem pa pri kobacanju pa je stridor prisoten in slisen. Otrokova pediatrinja ni naklonjena odnosu s pediatricne bolnice, saj tudi sama vedno slisli stridor in je po njenem mnenju potreben vecje pozornosti. Kaj menite vi? Stridor do 9 meseca ni zginil, in ni videti da bo. Kam naj se obrnemo, da bi bil otrok delezen pregleda, ki bo trajal vec kot 5 minut.
Hvala za informacijo.
Spoštovana!
Stridor (pravi) je posledica ozkih dihalnih poti, ki se ne da kar tako razširiti ali spremeniti (razen če je zaradi mišičnih krčev). Dihalne poti se spremenijo z rastjo in je takrat pričekovati izboljšanje. Če otrokov organizem “trpi” zaradi pomanjkanja kisika, potem je potrebno delati raziskave (ki pa so lahko zapletene), drugače pa ne (torej sam, da nekaj slišimo). Koliko pa traja preglad in preiskava, pa ni pomembno, pomembno je, da je vse to narejeno na pravi in smiseln način (lahko pregledujemo človeka celo uro, pa če je na napačen način, ne bomo nič koristnega našli in naredili).
LP. drIB.
Spostovani
Vem, da je stridor posledica ozkih dihalnih poti, oz, kot mi je bilo razlozeno, da je to nek poklopec na sapniku, ki se ne zapira dobro in zato tak piskajoc zvok. Ob pregledu na orl-ju in pediatriji mi je bilo receno, da ce se do starosti 9-10 mesecev stanje ne bi popravilo, bi se naredil pregled (pod narkozo) in ce bi bilo potrebno naredil nek siv, ki bi ta poklopec toliko dvignil, da piskanja ne bi bilo vec ali pa bi bil vsaj manj slisen. Vendar, glede na to, da so mi na pediatriji dali oceno, da niti kontrole ne potrebujemo vec, ne vem na koga naj se obrnem, nazaj na ORL, ali na pediatrijo? Hvala