STRGANE VEZI IN ODSTRANITEV MENISKUSA
pozdravljeni, pred desetimi leti sem si strgala leve kolenske križne vezi (potrjeno po artroskopiji). odsvetovali so operacijo glede na to, da se nisem aktivno ukvarjala s športom. vsa leta je koleno nagajalo, zadnje leto tako zelo, da tudi po dva dni nisem stopila na nogo. prejšnji teden so ponovno opravili artroskopijo in ugotovili, da so vezi strgane in hkrati odstranili dve tretjini meniskusa. ali mi v nadaljnje priporočate operacijo vezi in kako je sploh funkcionalno živeti s strganimi vezmi? lahko smučaš, hodiš na aerobiko, pilates,..? kako izgleda operacija vezi in kako dolgo traja rehabilitacija?
nejlepša hvala in lep pozdrav
manca
Spoštovana,
če boste imela težave v smislu uhajanja kolena Vam vsekakor priporočam nadomestitev (rekonstrukcijo) kolenskih vezi. Nestabilno koleno Vas lahko v vsakodnevnih aktivnostih precej omejuje (hoja po neravnem, tek, skoki, zasuki). Če navedene aktivnosti izvajate pogosto, je verjetnost dodatnih poškodb kolena (meniskusi, sklepni hrustanec) zelo velika.
Operacije križnih vezi se izvajajo artroskopsko skozi majne reze, operacije stranskih vezi pa po klasični metodi, vendar lahko tudi pri njih pogosto uporabimo majhne reze.
Rehabilitacija po takšnih operacijah traja od 4 do 9 mesecev, odvisno od obsežnosti posega in Vaših aktivnosti. Do normalne hoje običajno potrebujete od 2 do 12 tednov (spet odvisno od obsežnosti operacije).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Največ o operaciji vam bi moral povedati predvideni operater, saj je on pregledal koleno in predlagal operacijo. Operacija kolena je lahko zapletena ali pa ne, enako je z rehabilitacijo – odvisno od vrste poškodb.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar
Mene pa zanima kaj bi blo pa pri meni.
Pri skakanju me je zadnjič tako močno začelo boleti koleno da 4dni že ne morem stopit na levo nogo. bila sem na urgenci v lj. , vendar niso povedali nič! Pri splošnem doktorju sem tudi bila pa je rekel samo hlajenje, mene pa tako boli da bi si najraje odrezala nogo.
Priporočam pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih