strešna okna
Tisti, ki imate strešna okna: glede na neurja s točo v bližnji preteklosti in gotovo tudi v prihodnosti, kakšna je vaša strategija za zaščito le-teh pred točo? Smo povprašali na kar nekaj naslovov, kjer smo predvidevali, da poznajo rešitev, pa smo še vedno na začetku, ker nismo dobili niti enega uporabnega nasveta.
Kakšno zaščito imate vi?
Imamo. Ampak ob zadnji toči, ki k sreči pri nas ni bila večja od 3 cm, je vseeno ful udarjalo po steklu in smo samo čakali, katero okno bo prvo počilo.
Rolete (ki so vse prej kot poceni in konec koncev niso namenjene zaščiti pred točo) so po toči gotovo čisto uničene. Seveda še vedno boljše, kot razbito okno in uničen parket, ampak kljub temu se mi zdi, da mora obstajati še kakšna druga rešitev.
Imamo. Ampak ob zadnji toči, ki k sreči pri nas ni bila večja od 3 cm, je vseeno ful udarjalo po steklu in smo samo čakali, katero okno bo prvo počilo.
Rolete (ki so vse prej kot poceni in konec koncev niso namenjene zaščiti pred točo) so po toči gotovo čisto uničene. Seveda še vedno boljše, kot razbito okno in uničen parket, ampak kljub temu se mi zdi, da mora obstajati še kakšna druga rešitev.[/quote]
Rolete definitivno niso poceni, namenjene so za popolno zatemnitev, definitivno pa so tudi po toči uporabne. Nas je prvič dobila toča v velikosti teniških žogic, smo imeli udarnine v roleto, to je res, niso gladke, še vedno pa funkcionirajo tako kot treba. Se dajo še vedno lepo zrolati in razrolati, nobena letvica ni pokjena – aluminij s polnilom; tudi letošnja neurja so naredila vdolbine, pa so bile toče večje kot kurje jajce, pa so ok. Pa tudi mega dobro vpliva na klimo poleti. Pa tudi pod roletami so sama okna zaščitena pred soncem, dežjem, snegom, mrazom.
Če pa hočeš poceni rešitev za točo, pa je ta, da kupiš pohodni stiropor in ga v primeru toče daš med steklo in zunanjo senčilo. Ti je najcenejša varjanta, samo doma moraš biti, da utegneš reagirati.
Pametno tole s stiroporjem!! Jaz sem nazadnje v paniki kar tepihe vrgla gor na šipo. Rolet zaenkrat nimam, mrežasto senčilo pa itak ne pomaga.
Če je velux, tak ni problem, ampak drugi proizvajalci – naši tega sploh ne delajo, kriza, jaz bi pa zdaj rada imela rolete. Edino izdelava po meri še ostane, to je pa svinjsko drago, ampak to bo treba.
Vem za firmo Roltek, a še ima kdo kak predlog?
lea35,
po moje ste si že sama odgovorila – verjetno je vse odvisno od vgradnje. Midva še nisva vselila in niti še ne vem 🙁 samo svetovali so nama da so grelna telesa pod okni in da je knauf okoli oken ok narejen da zrak pravilno kroži – glede na to, da imava talno… upajmo, da bo ok.
Javim čez kakšne 3 mesece, ko bova vseljena 🙂
lep dan
Ali bo šipa ostala cela ali jo bo toča razbila je odvisno od naklona strehe, kako velika toča pada, pod kašnim kotom, kako hitro itd. Če imate na oknih kaljeno steklo je zelo velika verjetnost, da steklo ostane celo.
Kar se pa tiče zamakanja in podobnih reči, je težava v montaži. Zelo pomembno je, da so okna pravilno vgrajena, v nasprotnem primeru je vseeno kako kvalitetna okna imate vgrajena.
Pozdravljeni!
Tudi mi stanujemo v mansardnem stanovanju in smo leta iskali variante, kako bi lahko strešna okna uporabljali “normalno” in nas ne bi bilo strah vsake toče. Letos smo našli rešitev, ki nas je navdušila, imenuje pa se W-Box, spletni naslov http://www.mitora.si Poleg zaščite pred točo, preprečuje tudi vstop mršesu in drugim žuželkam, pa še dež ne ropota več.
Vsa strešna okna Velux zadnja leta imajo zunanje kaljeno steklo, ni nobene garancije da steklo ne bi počilo. Ni pa toliko pomembno kako velika je toča kot to kam pade. Pametno je tudi, če že kupujete, da si omislite notranje lepljeno steklo saj pride po oknu zgolj 30€ več. Kar se pa tiče kondenza pa ni vse v oknih ampak je veliko tudi v obdelavi okoli oken. Ko menjamo okna vidimo, da so okenske špalete narejene zelo slabo tudi pri par let starih oknih. Ljudje premalo pozornosti posvečajo tem stvarem saj je ponavadi površina stranskih špalet okoli oken večja kot pa samo okno in, če to ni dobro izolirano in narejeno imate lahko okno s steklom 0,5W/m2K pa vam nič pomaga.