Najdi forum

Če je kdo ravnokar prekrival streho ali pa se drugače spozna na strešno kritino, ali mi lahko svetuje, katera bi bila najcenejša in najboljša?

Najprej se pozanimaj, kako je to urejeno v urbanističnih planih. Tam je namreč zapisano, kakšna kritina pride v poštev v tvojem okolju. Sicer imaš lahko kdaj probleme na to temo.

Ne mi govorit o urbanističnih planih. Dokler mi država ne bo dala kaj zraven, mi tudi ne bo predpisovala kaj moram dat na streho.
Meni so predpisali bobrovec in sem na občini vprašal koliko bodo sofinancirali, kot je navad v tujini, so rekli da nič. Sem jim pa odgovoril, da bom potem pa dal to kar jaz želim in je bilo konec pogovorov.

Malce bo treba vedeti kakšno je ostrešje. Bo statika prenesla zelo težko betonsko (ala Bramac) ali malce lažjo glineno kritino (ala Tondach) ali bo potrebna lahka pločevinasta kritina (npr. Metrobond, Dekra, Gerard, ne-peskani Trimo…), ki jo prenesejo tudi že rahlo nagniti špirovci?
Kaj ti je pa všeč?

Tondach npr. je cenovno dovolj ugoden (enako kot Bramac), glina je vsekakor boljša kot beton, na voljo je v različnih barvah in oblikah (s sijajem, brez, nizki/visoki val, “bobrovec”,…).

LP

Kaj tudi v to se vtaknejo, kaj moraš dat na streho???

Tudi dovoljenje od občine moraš imeti , da si lahko prekriješ lastno streho.

Dovoljenje ni ravno potrebno, če ni kakšnih drugih sprememb. Včasih je bila potrebna priglasitev del na upravni enoti, zdaj pa mislim da ni več obvezno.
Vrsta kritine je odvisna od cene, ki si jo pripravljena dati, od nosilnosti (stanja) ostrešja in od naklona strehe.
Najcenejše so še zmeraj salonitke, zdaj brezazbestne, pa še tukaj so lahko cenejše (italijanske ali češke) ali kvalitetnejše, slovenske. Najboljše se po moje Esalove, barvane, ki so tudi najdražje. V nižji cenovni razred spadajo tudi nepeskane pločevinaste (S-metal, Trimo…). Nekoliko dražje so pločevinaste s posipom (npr.Gerard), najdražje v tem razredu so Decra.
V višji cenovni razred spadajo opečnate in betonske kritine Bramac, Tondach, Creaton…

Mi imamo Creaton. Nikoli več pa ne bi na streho dala betonca. V mojem kraju – kdor le zmore- mečejo betonca iz streha in ga nadomeščajo z glinenim. Seveda pa jaz prisegam na Creaton.
Sosed na koncu ulice je skoraj istočasno prekrival z Tondachom, pa ima že vso “flekasto” streho, naša je pa še vedno čudovita.
Je pa Creaton malo dražji, ampak saj se lahko pozanimaš, ker imajo vedno kakšen model v akciji in tako ujameš še celo ugodno ceno. In ne bo ti žal!

Mina, tudi Tondach ima več razredov, ki pa se jasno po kvaliteti in ceni razlikujejo. “Eingobiran” (npr.) sigurno ne bi bil flekast, cena je pa primerljiva s Creatonom. Še višji razred je “glanz”. Sta pa obe kritini – po licenci – globinsko barvani, kar pomeni, da se barva dodaja že masi. Zato je tudi ta “poflekanost” zame presenetljiva. Bom preverila od kod taka roba.

LP

New Report

Close