Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Stres in težko dihanje

Stres in težko dihanje

Pozdravljeni

Že kar nekaj časa se mi dogaja, da pridejo obdobja, ko zelo težko diham, ko me pri dihanju boli v pljučih, nato pa naenkrat težava tako, kot je prišla, tudi gre. Pred nekaj več kot 10 leti so mi diagnosticirali astmo, nakar sem se preselila v manjši kraj tik ob slovenski obali in stanje se je izboljšalo. Sedaj sem zaradi službe ponovno primorana živeti v prestolnici, kar mi niti slučajno ne ustreza. Ali mislite, da je lahko moja težava vezana na okolje, ali se mi morda ponovno vrača astma, le da tokrat v malo hujši obliki? Kaj je najbolje, da storim?
Hvala
astmatičarka_nekoč

Spoštovana,

astmo lahko poslabšujejo mnogi dejavniki, tudi alergeni v vdihanem zraku. Možno je, da ste se s preselitivijo na Obalo “vašim” alergenom izognili in astma se je izboljšala. In obratno, z vrnitvijo nazaj v Ljubljano, ste ponovno v stiku z alergeni, ki vam astmo poslabšujejo.
Vendar je tak scenarij sila redek. Zakaj? Najpogostjši alergen, ki povzroča celoletno astmo je pršica. Ki je žal kar enako prisotna v Ljublani in na Obali. Alergeni (pelodi) vetrocvetk-zgodnjih in poznih dreves ali trav so preveliki, da bi prišli v pljuča in torej načeloma ne poslabšujejo astme. So pa spore plesni nekaj manjše in te pa lahko poslabšjejo astmo. Pomeni: če ste bili in ste ponovno v Ljubljani v vlažnem stanovanju, na Obali pa je bilo stanovanje suho-kar preprečuje razvoj plesni- je tu možen odgovor na vprašanje, zakaj imate v Ljubljani astmatske težave, na Obali pa ne. Seveda bi bilo potrebno to misel potrditi z ustreznimi alergološkimi testi.
Kaj pa zdravila zoper astmo-preprečevalci. Ali jih jemljete redno? Ali pa ste jih postopoma opustili? Astma se po opustitivi teh zdravil večinoma poslabša. Pa ne vseleje čez noč. Morda šele po nekaj mesecih.
Omenjate stres. Res, stres je pomemben dejavnik, ki poslabšuje astmo. Če je ta dejavnik tudi pri vas posredi in če se mu lahko izognete…..odgovor je na dlani.
Kaj pa onesnaženost zraka ali morda celo izpostavljenost cigaretnemu dimu? Sta bila ta dva dejavnika drugačna na Obali ali v Ljubljani?
Ali ste v Ljubljani pogosteje v stiku z ljudmi ko na Obali? Virusne okužbe-ki jih dobimo od okuženih ljudi, še zlasti preko rok-so seveda najpogostejši razlog za poslabšanje astme.

Tako. Idej sem vam ponudil kar nekaj. Moda vam bo katera izmed njih koristila.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani,
Star sem 73 let, hipertonik, nimam žrelnice in mandeljnov. Pozimi me je začelo trgati po ušesih, zdaj med poletno vročino in po njej pa dodatno še močno šumeti, zvoniti in pritiskati v obeh ušesih z bolečinami v čeljustih, grlu in sapniku. Pred približno pol meseca pa se je vse preneslo v sredino prsnega koša in ne morem do konca dihati oz. do konca zadiham šele po veliko poskusih. Ko diham, kar čutim kako mi gre zrak ali sapa skozi suh koridor ob ušesih in v grlo ali sapnik tja do pljuč. Ne morem normalno delati niti spati. Grozno se potim, posebno okoli vratu, zatilju in v prsnem košu. Slabo spim oz. ponoči moram včasih vstati, da do konca zadiham. Ko poten vstanem, me trese in tudi na splošno me bolj zebe. Prej nisem imel teh težav in sem bil kar zdrav. Bil aprila že pri otologu, ki je predpisal Betaserc, a ta ne pomaga. Zdaj imam resne težave globoko v grlu, ušesih in z dihanjem. Ušesa me tudi srbijo (sluhovod). Izpiram si grlo z žajblovim čajem. Vljudno prosim za nasvet.
Maran

Spoštovani,

imate kar zapletene simptome. Ki jih bom težko razrešil takole na daljavo. Izbrani zdravnik naj vas napoti na pregled k specialistu za pljučne bolezni. Ki je prisoten v mnogih, vsaj večjih zdravstvenih domovih. In opravite tudi ponovni pregled pri specialistu za ušesa , nos in grlo (otorinolaringologu)
Morda le splošna pripomba. Alergijsko vnetje nosu se zelo pogosto (pa nespoznano) kaže tudi v žrelu ter celo sluhovodu.

lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

jst imam eno vprasanje sem str 23 let imam stresno situcaijo seveda ker v takem prostoru zivim..podnevi mi srce bije normalno a ponoci pa nenormalo zdej pritiska nism izmeril ..pa vcasih ne morem pogoltnit sline cez grlo ..in seveda tesko diham zdej me zanima kaj bi to lahko blo, mogoce nism dobro razlozil ampak res me skrbi glede tega kako mi srcek bije prehitro in ga slism pa kako diham tako tudi preskoc srce nevem nekak cudno lp

Spoštovani,

ste v stresni situaciji in občasno težko dihate ali pa vam srce močneje bije.
Sveujem, da se pogovorite z vašim izbranim družinskim zdravnikom, ki mu boste težave natančneje razložili. Zdravnik vam bo, ko vas bo tudi temeljito pregledal, zanesljivo znal razložiti vzrok za vaše težave in vam jih bo tudi prav gotovo pomagal odpraviti.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close