Najdi forum

Pozdravljeni.

Že na splošno sem precej podvržena stresu. Vendar je ta stres manjši oz ni tako močan in me ne moti. Sedaj pa doživljam stres na delu. Predvsem v odnosih. To se dogaja nekaj mesecev. Razmišljala sem v smislu, da bom postala trdna in me s časom ne bodo te stvari več spravljale v tak stres, vendar je nekako ravno obratno. Sedaj me v hud stres spravijo že stvari, katerim včasih nisem posvečala pozornosti oz se nisem z njimi obremenjevala. V prostem času se poskušam zamotiti z delom, veliko časa preživim zunaj. Vendar vseh teh misli s službe ne spravim z glave. Stalno se mi vrtijo pretekli dogodki, kaj bi še lahko storila drugače in kaj bo v prihodnje…

Pozdravljeni,

Kar opisujete res ni lahka situacija. Zanimivo je, da ste opazili, kako se vaša reakcija na stres spreminja. Včasih se naše odzivanje na stres v resnici poslabša, ko mislimo, da ga bomo z lahkoto obvladali. Včasih so za to krive stvari, ki se dogajajo v ozadju, nekje globoko v nas, in jih morda sploh ne opazimo.

Morda vas stvari, ki vas trenutno stresirajo, podzavestno spominjajo na prejšnje izkušnje ali odnose, ki so bili za vas problematični. Ni nujno, da se tega zavedate. Toda ta stara čustva in občutki lahko resno vplivajo na to, kako se danes soočate s stresom.

Res je tudi, da stres ni vedno slab. Včasih nam pomaga, da se bolje osredotočimo ali hitreje ukrepamo. Ampak če stres postane del vašega vsakdana in vam ne da miru, je to znak, da je nekaj globljega, kar bi bilo dobro raziskati.

Ali bi želeli povedati še kaj več o svoji situaciji? Kateri odnosi na delu vas najbolj stresirajo? So to vedno iste situacije ali ljudje, ki sprožijo vaš stres, ali pa je to bolj splošno?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close