Streptokokus agalactiae
Spoštovani!
O okužbi s bakterijo Streptokokus agalactiae ste že veliko pisali, ampak odgovori so se nanašali na okužbe pri porodu oz. v poznejši nosečnosti.
Stara sem 27 let in v prvi nosečnosti.
13.marca sem v 13.tednu nosečnosti začela krvaveti in bila hospitalizirana 6 dni. Dobivala sem injekcije proti krčem in proti krvavitvam. 6. dan sem dobila izvid brisa, ki je potrdil prisotnost prej omenjene bakterije. Še isti dan so me poslali domov, dobila sem tablete Spasmex in Ospen(tudi za moža) in pa kremo Canasten, saj sem imela tudi vneto zunanje spolovilo.
Vse se je sicer zaenkrat izteklo v redu in v naslednjem tednu se vrnem v službo.
Zanima me:
1. Ali okužba s prej omenjeno bakterijo lahko škoduje plodu in kakšne so lahko posledice?
2. Kako se sploh okužim s to bakterijo in ali je možno, da se okužba ponovi in spet začnem krvaveti, in kasneje tudi med porodom?
3. Ali se okužba lahko pojavi tudi od močnega prehlada, ki sem ga imela 3 tedne pred krvavitvijo? Namreč 10 dni pred krvavitvijo sem bila sprejeta v Infekcijski ambulanti zaradi rdečih izpuščajev po celotnem telesu, vendar pa so krvne analize in analize urina bile v redu. Diagnoza: prehlad(najverjetneje virusni).
4.Ali imam še lahko upanje na “normalno” nosečnost, glede na to, da se bila prej vedno zdrava, nekadilka, v času nosečnosti ne pijem nič alkohola in ne kave, pa tudi folno kislino sem jemala v predpisanem času(3 mesece).
Najlepša hvala na odgovoru!
Lena
1. Če bakterija pride do ploda (kar je pred porodom malo verjetno) potem lahko povzroči sepso, ki je praviloma smrtna.
2. S streptokokom agalactiae se okužimo kjerkoli, ker je takorekoč “povsod prisotna”, bistvo pa je, da jo nosimo na sebi ne da bi zanjo vedeli, ker odraslim ne povzroča ne težav niti ne povzroča bolezni. Okužba se lahko ponovi kadarkoli, zato je zdravljenje pred porodom malo smiselna. Krvavitev prav tako verjetno nima zveze z infekcijo s streptokokom agalactiae.
3. Zaradi prehlada se okužba ne pojavi temvač kvečjemu obratno, prehlad se pojavi zaradi okužbe. Vsekakor pojava nista povezana.
4.Imate še vse možnosti za dober izid nosečnsoti.