Streptokok v nosečnosti
Pozdravljeni!
Sem v 26. tednu nosečnosti in sem zaradi trdovratnega rumenega izcedka ter ponavljajočih neuspešnih zdravljenj z Gynodaktarinom ter Natrijevim tetraboratom zahtevala, da mi ginekolog končno vzame bris. Bris je bil na streptokok B pozitiven ter na Gardnerello vaginalis. Dobila sem Ospen 1500 ter Dalacin kremo za v nožnico. Veliko sem že prebrala o streptokoku pa me zanima samo to ali je zdravljenje z Ospenom smiselno in učinkovito in kaj me čaka za naprej, če se bakterija v brisu ponovi oziroma smo pri zdravljenju neuspešni. Kaj potem? In ali res vpliva na prezgodnji razpok jajčnih ovojev? Ter na kaj naj bom pozorna oziroma pri čem previdna? Lahko z možem sploh še spolno občujeva ali raje ne?
Za Vaš odgovor se Vam zahvljajujem in se opravičujem ampak zares me skrbi.
Lep pozdrav.
spoštovani,
če vas je strah prezgodnjega poroda pri bakterijski vaginozi oziroma bakterijski infekciji nožnice, potem lahko to nevarnost zmanjšate edinole z abstinenco od spolnih odnosov. Zdravljenje streptokoka z Ospenom ni učinkovito, zlasti, ker se bakterija ob spolnem občevanju rada vrne. Naravni rezervoar streptokoka je ustno-žrelna votlina, zato so še posebej problematični oralni in kombinirani spolni odnosi. Sam bi raje priporočil abstinenco od spolnih odnosov, lokalno zdravljenje z mlečno kislino in klorheksidinom (to lahko izvaja ginekolog s spiranjem nožnice), ob porodu se preventivno odmeri penicillin in to je vse.
problem spolnih odnosov ni “vnos bakterij” od zunaj ampak potiskanje bakterij iz nožnice v maternični vrat, zato kondom ničesar ne reši. Vsi ginekologi imajo ali bi vsaj morali imeti v ambulanti vsaj kak pripravek za spiranje nožnice in ni nujno, da je to eden od naštetih. Lahko je tudi boraks glicerin.
Kopanje v morju ne povzroča vnosa bakterij niti obstoječih ne potiska nikamor višje. Penicillin dobite med porodom vi, če bi od začetka poroda do rojstva otroka minilo manj kot 4 ure, pa antibiotike dobi praviloma tudi še otrok.
Dalacin lahko še uporabite
Pozdravljeni!
Danes sem bila na kratkem pregledu pri ginekologu. 1. oktobra mi je vzel bris iz nožnice, da preveri, če imam bakterijo streptokok. In danes, ko sem sama prišla na pregled, ni me on naročil, mi je povedal, da imam to bakterijo, mi vpisal v materinsko knjižico, dejal, da moram še posebej vsem v porodnišnici omeniti, da jo imam in to je bilo vse, kar sem slišala iz njegovih ust.
Nisem dobila nobenih antibiotikov, nobenih informacij, nič…preglede pri ginekologu še imam 15. in 22. v tem mesecu.
Ker mi ni ničesar povedal, sem brskala po forumih, ki pa so poskrbeli za totalno zmedo in paniko v moji glavi. Po pravici povedano, sem v totalnem šoku in me je resnično zelo strah, ker imam to bakterijo, ko pa nekatere mamice pišejo celo, da otroci zaradi tega umrejo, dobijo sepso, itd….resnično sem čisto iz sebe :-((((.
Drugače se počutim odlično in celo nosečnost nisem imela nobenih težav. Otrok raste, kot mora, moje počutje je tudi odlično, poroda in prihoda otroka se zelo veselim, priznam pa da me je zdaj postalo zelo strah, da ne bi bilo kaj narobe. Kako bi rekla, zelo si očitam, da imam to bakterijo in nevem, če lahko kaj storim, da se je “rešim”. Prebrala sem, da bi bodo, ko bom rodila dali infuzijo z antibiotikom in kasneje še otroku antibiotike, kar mi tere srce, ko pomislim, da bo nekako zaradi mene že moral moj komaj rojen otročiček prejemat antibiotik. Je to res?
Sedaj pa Vas lepo, lepo prosim, če mi lahko poveste, kako vpliva ta bakterija na otroka?
Se pravi kakšna je možnost okužbe, kakšne posledice ima okužba?
Je moj strah opravičljiv?
Ali res bolje, da nimava s partnerjev spolnih odnosov?
Ali je to normalno, da nisem dobila nobenih antibiotikov sedaj od ginekologa?
Se opravičujem, ker Vam postavljam toliko vprašanj in mogoče celo malo “smešna” vprašanja, ampak je moja prva nosečnost, prvič sem slišala za to bakterijo in vse informacije, ki jih imam od nje so iz interneta in so me resnično zelo, zelo prestrašile.
Za Vaš odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vam želim prijeten vikend.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
strah ima res velike oči, se strinjam, tako velike, da ničesar več ne vidimo in celo slišimo nič več. Prvo, kar bi lahko storili, bi bila uporaba zgornjega iskalnika. O tej temi sem namreč v zadnjih letih zapisal že vse, kar obstaja. Sam sem namesto vas v iskalnik vtipkal geslo “streptokok” in dobil tole :
preberite vsaj vse oziroma večino dopisov s to tematiko, ki so na voljo samo v enem letu in prepričan sem, da bodo v njih odgovori na vsa ali vsaj veliko večino vaših vprašanj. Če vam po branju zgornjih tekstov še kaj ne bo jasno, pa se ponovno oglasite.
Pozdravljeni.
Imela bi vprašanje glede morebitne okužbe s streptokokom. Sem v 26. tednu nosečnosti. S fantom imava cca 1x mesečno spolne odnose, nazadnje pred nekaj dnevi (oralno in penetracija). Nato sem slučajno prebrala, da na ta način lahko pride do okužbe s strepokokom. Skrbi me, ker je imel pred 1 tednom fant vnetje dlesni pri zobu, iztekel mu je tudi gnoj, antibiotika ni prejemal, ker se je zadeva nekako samo umirila.
Menite, da bi bilo smiselno opraviti bris na streptokok z namenom, da bi vedela ali imava lahko do konca nosečnosti spolne odnose ali se jim morava odpovedati?
Hvala. Lep pozrav.
Spoštovani,
no, seveda je možno marsikaj, ampak vnetij obzobnega tkiva ne povzroča streptokok temveč vse kaj drugega. Praviloma anaerobne bakterije. Skrbijo vas torej napačne reči v napačnih kombinacijah. Pa tudi prezgodaj…. streptokok je problem med porodom, ne toliko v nosečnosti.
anaerobi niso nevarni neposredno, ob dolgotrajni prisotnosti v nožnici (več tednov v obliki bakterijske vaginoze) pa lahko oslabijo lastno obrambno floro (laktobacili) in to potem vodi v ranljivost nosečnosti, infekcije in prezgodnji porod. Zaradi enega dogodka seveda ni treba takoj karkoli ukreniti, velja pa se tega pojava zavedati in se držati nekaterih varnostnih načel. Lahko tudi preventivno ves čas vsaka 2 do 3 dni uporabljate vaginalne svečke na osnovi mlečne kisline, ki podpirajo naravno vaginalno floro in preprečujejo razraščanje tuje flore.
Aplikator gotovo ni zraven brez smisla. S prstom učinkovitost vnosa zagotovo ni boljša.
načeloma ne, če procesa na zobovju partner ne misli v kratkem sanirati, pa seveda srednjeročno in dolgoročno to tudi v spolnosti lahko povzroča težave. Skratka, 1x ni nobenkrat, to ignorirati na dolgi rok pa seveda ne bo OK.
res je. To pa ni problem.
Pozdravljen,
je kljub pozitivnemu brisu na streptokok mozno imeti spolne odnose, ali je bolje, da se temu izognem? Sem namrec po PDP in sem se spolnim odnosom v zadnjih mesecih odpovedala zaradi neudobnosti/povecani moznosti infekcije. Ker pa so za sprozitev oz pospesitev poroda veckrat priporoceni, jaz pa bi se zelela izogniti indukciji, me zanima vase mnenje. Hvala!