Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Streptokok – nosilec?

Streptokok – nosilec?

Gospa Tatjana, pozdravljeni!

8-letni sin je venomer pozitiven na strep testih oz. brisih (jezik). To smo ugotovili lani, ko smo ga neprestano zdravili z antibiotiku in so bili ti testi vedno pozitivni, četudi ni imel kakšnih simptomov. Ali to pomeni, da je nosilec? Ali se to da potrditi še kako drugače? Kaj to pomeni zanj? Se da preveriti koliko je tega streptokoka v organizmu? Je lahko kakorkoli nevarno?

Zelo je nehvaležno, ko potarna, da ga recimo boli grlo in bo tako strep test pokazal, da je pozitiven, kako naj vemo, da gre za npr. bakterijsko ali virusno angino? Zdravnica se vedno želi odločiti za antibiotik.

Hvala za pomoč.

 

Odgovor je sicer že podan.

Če ima otrok klinične znake streptokokne okužbe in je strep test pozitiven (Centorjevi kriteriji), kljub temu, da nima vročine, lahko sklepamo, da gre za okužbo, ki jo zdravimo.  Sicer se lahko strep ponovi po koncu terapije (strep je negativen že v 24-48 urah po uvedbi antibiotika) in če je še ‘pozitiven,je to res sumljivo za nosilstvo (če nima znakov okužbe).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close