STREPTOKOK B IN AMOKSIKLAV
Pozdravljeni,
včeraj se izvedela, da sem okužena z SGB, kar je pokazal odvzem brisa. Sem v 40. tednu nosečnosti, PDP je 23.11.2010. Ginekolog mi je predpisal antibiotik Amoksiklav, ki naj bi ga jemala 5 dni, in vaginalne tablete Gyno-Daktarin, ki naj bi jih jemala 7 dni.
V enem vaših prejšnjih odgovorov sem prebrala, da odsvetujete jemanje Amoksiklava v takih primerih, vsaj jaz sem vaš odgovor tako razumela. Mi lahko prosim poveste, zakaj oz. kako naj ravnam v mojem primeru.
Hvala in lep pozdrav,
Eva
Spoštovana,
raziskave so jasno dokazale, da jemanje kateregakoli antibiotika v času PRED porodom nima nikakršnega vpliva na prenos SGB na otroka. In da ne preprečuje bolezni pri novorojenčku niti ne izkorenini prisotnosti (=kolonizacije) SGB v materinih rodilih.
Prav tako je bilo dokazano, da Amoksiklav ni pravi antibiotik za uničevanje SGB.
Zakaj GynoDaktarin – morda vam je bil predpisan za zmanjševanje količine kvasovk, ki se bodo razbohotile ob jemanju Amoksiklava?
Če povzamem – močno upam, da vam ginekolog ni predpisal omenjenih zdravil zaradi izvida brisa, ampak morda zaradi “slabega” izvida urina (z mnogo bakterijami).
Edina učinkovita metoda preprečevanja okužbe novorojenčka s SGB je zaenkrat parenteralno dajanje (torej v žilo) visokih odmerkov penicilina MED porodom.
Pozdrav in srečno,