Streptokok angina in dojenček
Pozdravljena,
Imam eno vprašanje glede angine ( streptokok ).
Hčerka stara 6 let se je pravkar vrnila iz kolonije, kjer so bili 5 dni. Vzgojiteljica mi je takoj omenila da ima ogromno izpuščajev po vratu in telesu od včeraj zvečer vendar brez vročine.Vročine tudi sedaj nima. TUd bolečin v grlu nima ( sem jo vprašala ).
Doma smo vso jo pregledali in res od vratu , za ušesi in po celem trupu ( spredaj in zadaj )je ogromno rdečih pikic. Poklicala sem dežurno zdravnico in ta ugotovila da naj bi šlo za streptokok angino ( vzela bris in preverila v ambulanti ) ter dobila ospen.
Sedaj me zanima sledeče:
– koliko je možnosti da se naš dojenček ( star 6 mesecev ) naleze? Našemu malemu sem začela v zadnjem mesecu dodajati GH ( ker enostavno sem videla da je pripravljena nanjo ), drugače se še ogromno dojimo.
Namreč po prihodu domov je bilo objemanja, lubčkanja še pa še
– koliko časa po zaužitju ospena je še kužna?
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni, L&R,
tako majhni otroci ponavadi ne dobijo angine. Pri njih streptokokna okužba lahko povzroči bakteriemijo (vdor bakterij v kri), kar se izkaže z visoko vročino, mnrzlico in zelo slabim počutjem, vnedar brez drugih znakov.
Če bi dojenčica v roku naslednjih 3 dni dobila vročino, bi bilo dobro do zdravnika.
Otrok po začetku jemanje antibiotika ni več kužen po 24-48 urah.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam vprašanje na to temo. Pred tremi dnevi torej v nedeljo smo se vrnili od sestre in nečakov, ker 6-letna deklica preboleva streptokono gnojno angino. V času našega obiska je deklica že 5 dan jemala AB in naj ne bi bila več kužna. Sama sem v ponedeljek začutila otekle mandlje, ki me še danes boljo pri požiranju, najhuje je zjutraj. Vročine nimam, angina pa tudi ni gnojna. Sem bila danes (sreda) pri zdravniku ta je pogledal moje grlo in mi je predpisal AB (brez nadaljnih raziskav) čeprav (še) nimam gnojnih izcedkov.
Skrbi me predvsem, da bi se angine nalezel moj 10-mesečni sin, ki doslej še ni pokazal nobenih znakov. Je možno, da tudi njega začne boleti grlo brez tega da dobi vročino? Čez 10 dni smo se nameravali odpraviti na potovanje. Če do takrat ne bo zbolel potem je v redu reči, da angine tudi kasneje v časi ko bomo na poti ne bo dobil?
Poleg tega pa, ker še dojim ne bi rada vzela AB, če ni 100% da je angina bakterijska. Mislite da lahko še kak dan počakam, če se stanje ob vseh obkladkih, naravnih zdravilih in toplih čajih vendarle normalizira preden posežem po AB?
Najlepša hvala in LP,
Irena
Dojenček najpogosteje ne dobi klasičnih znakov angine, pač pa vročino v sklopu bakteriemije (bakterijska okužba brez lokalizacije vnetja) in v tem primeruje potrebno k zdravniku.
Inkubacijska doba je kratka, 1-3 dni.
Angina se pozdravi sama, torej tudi s čaji in čakanjem, le posledice nezdravljene angine pa na ta način ne moremo odpraviti.
Potem ni drugega, kot jemati zdravila.
Spoštovani,
včeraj sem vas prosila za nasvet glede otekline pri očeh mojega 2,5 mesečnega dojenčka. Po vašem nasvetu sem ga peljala k zdravniku, ker pa naše zdravnice ni bilo ga je pregledal dežurni zdravnik. Dobil je tudi kapljice za oči in mazilo, čeprav je vnetje blago.Temeljito ga je pregledal in ker so se mu mandeljni zdeli čudni nas je poslal na odvzem brisa. In bris je bil pozitiven. tako nama je predpisal ospen (četrtino žličke na 8 ur). Dojenček ni imel nobenih znakov, razen rahlega prehlada, kako to da je angina in to popolnoma brez znakov. Ker sedaj jemljeva antibiotik ali moram biti na kaj pozorna, se samo dojiva ali bi morala dodajati vodo ali čaj. Ali je te vrste angina nalezljiva. Ali je pogosto, da tako majhne dojenčke zdravijo z antibiotiki in da dobijo angino?
Hvala za vaše odgovore.
Tako majhni dojenčki običano ne zbolijo za angino. Ker pa lahko prenesemo nanj bakterijo, ki povrzoča anigno (streptokok), ponavadi zbolijo za vročinskim stanjem z bakterijskimi kazalci vnetja (bakteriemijo) in če vemo, da nekdo v družini preboleva steptokokno okužbo (angina, škrlatinka), potem sklepamo, da je šlo za prenos bolezni in zdravimo enako z Ospenom.
Pozitiven bris pri 2,5 mesečnem dojenčku je res izjemna redkost, svetujem kontrolo pri izbranem pediatru.
Ostalo ukrepanje ni potrebno, dojenje kot do sedaj, brez dodatkov. Lahko dodat le probiotik (bioGaia kapljice).
Najlepša hvala za odgovor. Tudi sami smo bili presenečeni predvsem zato, ker je bil dojenček popolnoma brez znakov. Imam pa sama rdeče grlo, sem bila pri zdravniku, ki pa mi ni dal antibiotika po pregledu krvi. Hčerka je imala virozo.Ali sama lahko jem antibiotik in še vedno dojim, naj omenim, da imam alergijo na penicilin. Potem je tudi najbolje da zdravnik odvzame bris tudi meni in ostalim članom družine. Ker verjetno če se ne zdravimo potem lahko kar naprej okužimo dojenčka oz. ostale. Takoj v ponedeljek gremo pediatru. Test pa verjetno ne more biti lažno pozitiven? Še enkrat se vam zahvaljujem za odgovore in da nas pomirite, ker mi ni vseeno da dojenček že zdaj jemlje antibiotik in se zato kar precej sekiram.
Izvid krvi pri streptokokni angini, še posebej pri odraslem in če ni vročine, ne pokaže bakterijske okužbe. Pomembnejši je bris žrela.
Doječa mati lahko jemlje predpisane antibiotike, le zdravnika opozorite, da dojite. Ker ste alergični na penicilin, vam bo predpisal ustrezno zdravilo za take primere (makrolidni antibiotik, torej Sumamed ali Macropen).
Lažno pozitiven (oz, je pozitiven, vendar ne pomeni bolezni) je strep test pri nosilcih streptokoka, torej tistih, ki imajo streptokoka na mandljih v nizkem odstotku, vendar niso bolni, ga pa prenašajo.
Opravila test in je bil negativen. Tako, da je verjetno dobil kje drugje. Zanima me kako je z merjenjem temperature pri dojenčkih, kje jo merimo, kako vem da ima dojenček vročino – na čelu kot pri ostalih ali na čelu pri dojenčku ni realno. Gremo lahko ven glede na to, da imamo antibiotik že nekaj dni in nič vročine? Pa je možno da je tako majhen dojenček samo prenašalec.
Hvala in lp.
Tako makjhen dojenček ne more biti prenašalec, saj je že itak zelo redko, da se mu streptokok sploh lokalizira na mandljih.
Kje je streptokokno okužbo dobil, pa vam ne morem pojasniti.
Ko je otrok brez vročine dan, dva in je dobregapočutja, gre lahko ven.
Pozdravljeni
Pred nekaj meseci je hčerka (3 leta) pri dežurnem zdravniku dobila Ospen (brez testiranja)-baje je bila angina. Čez tri dni sem šla z njo k osebni pediatrinji in bila je presenečena na odziv dežurnega zdravnika glede Ospena, češ, da ni znakov, ki bi opavičevali njegovo predpisovanje in to brez testiranja.
Zanima me, če je mogoče, da v primeru, da pediater predpiše antibiotik brez karšnegakoli testiranja zahtevamo njihovo izvedbo ali vsaj samoplačniško?
Hvala
Lp
Samoplačniško je vedno mogoče opraviti hitri bris žrela, seveda pred uvedbo antibiotika. Tudi sicer se lahko počaka dan, dva, do redne službe, saj angina ni stanje, ki bi zahtevalo takojšnje zdravljenje.
Pozdravljeni!
Danes sem bila s sestletnim sinom pri pediatru, s simptomi:
– visoka vrocina
– bolece grlo
– na otip povecane bezgavke, mandlji vidno povecani in polni belih pik
– otrok tozi, da ga zelo boli glava, enkrat je bruhal, danes nima vec vrocine, je pa precej bolj zdelan in se ne more drzati pokonci.
– ne smrka, ne kiha, ne kaslja, iz nosu ni nikakrsnega izcedka
Pediater ga je pregledal zelo na hitro, pogled v usesi in zrelo in se odlocil, da je prehlad. Meni mandlji niso dali miru, saj so res konkretno povecani, bele pike na njih so zanemarljive? Ker je otrokov mlajsi bratec nosilec streptokoka, sem se odlocila fanta peljati na samoplacniski odvzem brisa, ki pa je bil pozitiven.
Zdaj pa mene zanima naslednje: so zgoraj opisani simptomi tipicni za angino ali za prehlad? Je bila pediatrova odlocitev pravilna? Ali je res, da je tudi on verjetno nosilec in je zgoraj opisano zrelo res le znak prehlada? .
Hvala.
Opisani znaki, predvsem popolna odsotnost katerega koli znaka za prehlad (smrkanje, kihanje, kašelj) so tipični za angino. Pozitiven bris potrjuje streptokoka.
Če je otrok nosilec streptokoka, potem je bris neuporaben. Seveda, če bi otrok imel znake prehlada. Kakšen pa je prehlad brez smrkanja, izcedka iz nosu, kašlja, pa ne vem:=(
Nosilec lahko okuži zdravega, seveda pa sam ne zboli, pač pa je samo nosilec. Zdravimo samo bolezen, tega nosilstva ne.
Pozdravljeni,
sama imam že dva dni vneto žrelo in vročino (glede na pretekle izkušnje predvidevam, da imam angino).Svoje stanje poskušam izboljšati z grgranjem žajblja, pitjem karamelnega mleka (ovsenega), pitjem mešanice ingverja, medu in pese ter pitje ogromne količine toplih tekočin. Sem pa doječa mati, ki ima 5 mesecev starega sina. Resnično me skrbi, da se sin ne bi nalezel, zato če se le da ga le dojim ostali čas zanj skrbi babica. Kadarkoli z njim v stiku nosim masko. Moje vprašanje je, glede nato, da se pri tako majhnih ne pokažejo enaki znaki kot pri nas, kako bom vedela, če je z otrokm kaj narobe?Glede nato, da je inkubacijska doba 1-3 dni, to pomeni, da če v roku 2 dni ne zboli (torej ne prenesem nanj bakterije) “rešen”?
Bi mi predlagali obisk zdravnika, ki bi mu vzel bris žrela?
Hvala za odgovore in lep dan še naprej
Dojenčki, mali otroci se lahko okužijo, ob primernih higienskih ukrepih pa tudi ne. Če se okužijo, zbolijo z vročino, pa brez lokalizacije vnetja. Bakterrija gre v kri (bakteriemija), brez lokaliziranega vnetja. V takem primeru greste k zdravniku. Če otrok ne zboli v nekaj dneh, potem lahko sklepamo, da se ni okužil. Seveda, v primeru, da gre res za streptokokno angino in jo vi zdravite (24 ur po uvedbi antibiotika niste več kužni). Če je ne zdravite ali angina ni streptokokna, potem ste kužni 5-7 dni.
Seveda je potrebno angino potrditi.