Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje strefen

strefen

Pozdravljeni!

Ko me je bolelo grlo, mi je prijateljica dala eno tableto Strefena. Ker mi je bil všeč, sem si v lekarni kupila celo škatlico. Potem pa sem šele na zadnji strani zagledala en kup oopozoril-med drugim naj ne bi bile primerne za astmatike. Sama sem astmatik, uporabljam Asmanex in Ventolin, vendra(na srečo) nisem opazila nobenih zapletov. Zakaj in v kakšnem obsegu lahko prihaja do zapletov pri astmatikih?
Hvala in lp

Pozdravljeni!

Gre za možnost pojava preobčutljivostne reakcije (bronhospazma) na flurbiprofen (učinkovina v Strefen pastilah).

Nekoliko bolje so poznane preobčutljivostne reakcije na acetilsalicilno kislino (Aspirin). Acetilsalicilna kislina lahko povzroči bronhospazem (zožitev dihalnih poti) in sproži
astmatičen napad ali druge preobčutljivostne reakcije. Tveganje je veliko večje, če imate bronhialno astmo, kronično obstruktivno pljučno bolezen ali če imate preobčutljivostne reakcije (npr. kožne reakcije, srbečico, koprivnico) na druge snovi.

V primeru da imate astmo, ne smete posegati po aspirinu. Aspirin je lahko usoden za najmanj enega od petih bolnikov z astmo. V nedavni študiji, ki so jo izvedli v Angliji so ugotovili, da je 21 % odraslih astmatikov in 5 % otrok z astmo občutljivih na aspirin. Ti astmatiki, ki so preobčutljivi za aspirin, so v 98 % hkrati preobčutljivi tudi za ibuprofen, v 93 % za diklofenak in kar v 100 % za naproksen. Vse te navedene učinkovine sodijo med nesteroidne antirevmatike. Ker je učinkovina, ki je v Strefen pastilah (flurbiprofen) strukturni analog zgoraj omenjenega ibuprofena, obstaja velika verjetnost, da tudi uporaba le-tega lahko pri astmatiku izzove bronhospazem. Iz tega razloga se Strefen pastile pri astmatikih odsvetujejo. Enako velja za pastile Tantum Verde.

Torej, če imate astmo in želite pregnati boleče žrelo, ne posegajte po Strefen pastilah ali pastilah Tantum Verde, saj obstaja možnost pojava bronhospazma. Pri hujših oblikah preobčutljivosti je v teh primerih dejansko lahko ogroženo tudi življenje. Seveda enako velja tudi za lajšanje drugih bolčin. Astmatiki naj ne bi posegali po aspirinu, diklofenaku, ibuprofenu in naproksenu.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close