Strdek, zdravila za redčenje krvi
Pozdravljeni. Imam vprašanje.. Naj opisem situacijo na kratko.. Oče po preboleli hudi obliki korone in mesecu dni hospitalizacije pride domov.. Po tednu dni oče ponovno zboli za “normalno” pljučnico. Po slikah pljuc najdejo, (njihovo mnenje) košček strdka, ki se je sam razbil. Voden je bil v antikoagulacijski ambulanti. Imej je dva “pregleda” v odsotnosti. Zaradi trenutnih razmer. Potekalo je tako, da je dobil domov napotnice za laboratorij, slikanje pljuc, urologa itd. To opravil in čakal odgovor. Prvič in drugič. Po drugem “pregledu” ga je poklical zdravnik, rekel, da je vse vredu in da lahko preneha z jemanjem zdravil za redčenje krvi in da naj bo pozoren na različne bolečine. Če pride do tega se mora takoj oglasiti na urgenci. Zdaj oče dva dni ne jemlje teh tablet. Jemal pa jih je nekje 9 mesecev.
Mene pa je sedaj strah in se mi po glavi vrti ogromno vprašanj. Kako zdravnik lahko ve, da je vse ok, glede na to, da je “logično”, da strdkov zdaj ni, saj je jemal zdravila za redčenje? Ali ni tako, da moraš tablete za redčenje jemat celo življenje, ko do strdkov enkrat pride? Ali nebi bilo normalno, da bi imel vsaj še en pregled po nekem času, ko zdravil več ne jemlje, da bi bil še naprej voden v ambulanti, da vidijo, če je še vedno vse ok in ne prihaja do strdkov? Očeta sedaj nekje dva dni bolijo zobje in spodnja dlesen. Spodaj ima še svoje zobe in zelo slabe. Pravi, da ga je do zdaj že par krat ampak se je vedno umirilo, vendar sedaj pravi, da je najhujše. Ali je lahko to mogoče povezano tudi z prenehanjem jemanja zdravil?
Po glavi mi grejo največ ta vprašanja. Rada bi se informirala, preden naredim “guzvo” pri osebnem zdravniku ali kje drugje. Očeta tudi konec leta čaka operacija zamenjave kolena. Iskala sem po spletu vprašanja, našla pa nisem nič. Lepo prosim za kakšen odgovor. Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Kot prvo ni treba delati “gužvo” pri osebnem zdravniku. 🙂 Antikoagulacijsko in/ali antitrombotično zdravljenje se uvede zaradi suma pojavljanja strdkov in traja toliko časa kolikor je potrebno oz. dokler rezultati laboratorijskih preiskav to terjajo (rezultati testa D-dimer). Po 9 mesecih zdravljenja je velika verjetnost, da ni več nevarnosti pojavljanja strdkov (vrednosti D-dimerja?). Doživljensko zdravljenje se uvaja v drugih primerih, npr. srčne aritmije. Težave z zobovjem ni mogoče povezovati s prenehanjem jemanja zdravil. Obisk zobozdravnika bo odpravil tudi to težavo.
LP