Strdek v nogi?
Pozdravljeni.
Stara sem 27 let. Med 3. prebolevanjem Covida so me začela boleti kolena, nato še gležnji in na koncu se goleni. Bolečine so večinoma izvenele po 10 dneh. Ostaja le bolečina v levi nogi pod gležnjem na zunanji strani (bolj intenzivno če stopalo premaknem navznoter). Bolečina se nato širi se po goleni. Najbolj me boli med hojo, v mirovanju večinoma ne boli. Nogo imam tudi rahlo otečeno, pri gležnju in nad njim. Poškodovala si je nisem. Zdravnica mi je dala na krvne preiskave kjer je D-dimer pokazal negativen rezultat, saj je želela preveriti če gre za vensko trombozo, ki je po Covidu vedno bolj pogosta. Ker je bil izvid negativen se je “zdravljenje” zaključilo, češ, da bo že minilo. Zanima me ali je možno, da bi bil vseeno prisoten strdek.. Oz. če je možno prisotnost strdka izkljuciti že samo na podlagi rezultata D-dimerja brez ostalih raziskav. Moram priznati, da me rahlo skrbi.. Saj je moja prijateljica lani pri 26. letih umrla, ker je imela v nogi podobno bolečino, zdravnica jo je domov poslala z nasvetom naj nosi kompresijske nogavice, teden dni kasneje pa jo je zadel srčni infarkt zaradi strdka.
Najlepša za vas odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
Običajni znaki globoke venske tromboze (strdek v nogi/roki) so bolečina v nogi ali roki, v kateri je nastal krvni strdek, ali pa povečana občutljivost te okončine. Med precej tipične znake globoke venske tromboze sodi tudi nadpovprečno topla koža na območju strdka. Nekateri opažajo tudi otekanje prizadete okončine. Poleg tega pa lahko postane koža v bližini strdka pordela ali obarvana v vijolične odtenke. Rezultati D-dimerja običajno zadostujejo za potrditev oz. izkljucitev suma na pojav strdkov, seveda pa je ultrazvok prizadetega območja še dodatna diagnostična metoda za potrditev ali izključitev strdka. Če bi se stanje slabšalo potem brez odlašanja k zdravniku.
LP