Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca strdek?

strdek?

Lahko prosim utemeljite? Hecam se, hvala za odgovor 🙂 lp, s

Hahaha, to pa sam, če padete v akacije 😉
Javite izsledke holterja oz loop recorderja, ok?
Lep dan

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lp

Mene pa samo nekaj zanima, za eno osebo ki ima strdke v nogah, pa mrežico so ze vstavl notri, pa me nekaj zanima, ima namrec povoje na obeh nogah, vendar nogejo se zmeraj bolijo, pa me zanima kaj bi lahko naredila da bi bilo bolje, npr kaksne hlacne nogavice za strdke ali kaj bi bilo dobro, rabila bi malo nasvetov

Sicer to ne pomeni, da je ne bodo bolele, saj lahko bolijo iz različnih razlogov, boljša alternativa povijanju so kompresijske nogavice po meri.
Lrp pozdrav

Lp

Hvala lepa za odgovor
Kje bi se pa te nogavice lahko dobili, ali je tudi kaj da bi se lahko mazala noge

Hvala in lp

Povprašajte v trgovinah z medicinskim materialom in seveda vašega zdravnika, če je to za vas primerno. Do mazanja pa sem precej skeptičen.
Lep pozdrav

lp.zanima me kako je z fitnesom in globoko vensko trombozo.hvala za odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni, fitnes ne povečuje možnosti za globoko vensko trombozo, prej obratno, saj je večja verjetnost nastanka ob mirovanju oz. imovilizirani okončini.
Lep pozdrav

Spoštovani
Tudi jaz imam vprašanje za vas, če mi boste lahko svetovali kaj koristnega. Pred nekaj več kot petimi leti so mi odkrili povečamo število trombocitov ( 890). Sedaj redno obiskujem hematološko ambulanto, da sem pod kontrolo, kot pravijo. Diagnoza -MPS TIP ET, JAK2POZ. Število trombocitov uravnavam z zdravili ( tromboreductin) in aspirin protect vsak drugi dan. Sedaj je stanje (507 )Tega ne jemljem kot bolezen ampak kot stanje in tudi nimam kašnih problemov, razen…to pa je vprašanje. Sem namreč kar naprej zelo utrujena in ker imam sedeče delo mi noge otečejo, kot bi mi zastajala voda, prav tako otečejo roke. Niti hematologinja, niti osebni zdravnik ne posvečata temu pozornosti. Ker sem pred tremi leti popolnoma opustila kajenje ( kadilka 25 let) in sem najbrž tudi v meni ( stara sem 50 let) sem pridobila, kljub pazljivosti pri hrani kar nekaj dodatnih kg, ki pa stanje otekanja okončin še poslabšajo. Prav tako pa poslabša stanje visoka temperatura poleti. problem je tudi, če grem na sprehod, mi noge in roke tako zatečejo sploh noge, da se moram velikokrat sezut.
Sprašujem vas, kaj lahko naredim glede zatekanja ( pijem veliko vode, sladkor, bela moka, škrob, mleko ne uživam več) .

Pozdravljeni, zatekanje nog je sicer pogosta težava, s trombociti je ne bi povezoval, velikokrat je posledica ven v nogah in zastajanja krvi, na toplem in če smo dlje pokonci je res praviloma še slabše. Pogovorite se z osebnim zdravnikom, pogosto je povijanje nog (pa izogibanje stanju…) edina rešitev.
Lep pozdrav

Spoštovani,

zaradi poškodbe gležnja sem 8 tednov obležal in razvila se mi je globoka venska tromboza, ki je povzročila pljučno embolijo. Bil sem hospitaliziran 3-4 dni in nato odpuščen.
Zanima me, zakaj so mi predpisali le sredstvo proti strjevanju krvi in ne tudi za topljenje strdkov v pljučih, glede na to, da je bila diagnoza “velika pljučna embolija” (kontrastni CT)?
Druga stvar, ki pa me trenutno tare: po UZ ven v nogi, so ugotovili, da imam točno pod kolenom še vedno nek strdek. Zdravnik mi je še v ambulanti povedal, da bo potrebno povijanje noge do dimelj. Tudi sestre so me vedno povijale do te višine. V odpustnici pa je taisti zdravnik napisal, da naj povijam le do kolen oz. lahko uporabljam dokolensko kompresijsko nogavico stopnje 2.
Ker so bila navodila neskladna, sem še enkrat poklical zdravnika in ga povprašal katera verzija je pravilna. Sprva je zanikal, da bi mi naročil povezovanje do dimelj, nato pa me ‘podučil’, da do dimelj ni potrebno povezovati s kompresijskimi povoji, namreč naj bi šlo za nove smernice, ki pravijo, da je dovolj le do kolena.

Zanima me vaše (strokovno) mnenje kakšno nogavico naj si torej kupim in pa ali gre pri tej stvari res za ”nove smernice”? Ne bom se spuščal v zadevo, zakaj je zdravnik najprej povedal do dimelj in nato zanikal, me pa res zanima kaj je najboljše zame? Če potrebujete še kakšne podatke vam jih z veseljem posredujem, da lažje podate svoje mnenje.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni, zdravljenje kot ga opisujete je ok, “sredstvo za topljenje strdkov” se zaradi nevarnosti krvavitve predpisuje v le izbranih in bolj ogrožujočih primerih, povijanje oz kompresijske nogavice pase uporabljajo do kolen, razen če je izrazita tudi oteklina stegna, podrobneje lahko preberete tu: http://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/viewFile/1481/1769
….a upoštevajte da gre za strokovni in ne poljudni prispevek.
lep pozdrav

Hvala za vaš odgovor in povezavo.

Lep pozdrav.

Zdravo

Malo sem v skrbeh
Stara sem 24 let sem sb tip1
Ze 4 mesece opazam bolecine v nogah najprej mi je samo leva noga od kolena do stopala po sprehodu pa ni bilo to vazno ali je bil daljsi ali krajsi je noga bila zatecena ampak je cez noc splahnela to se je dogajalo dobra 2 meseca. Ko sem sla do zdravnice mi je rekla da so najvrjetneje notranje krcne zile(za krcne zile vem vendar prvic slisim za notranje) sedaj pa mi noga vec ne zateka me pa bolijo meca in stegna na obeh nogah in pride kaksen dan ko imam stopalo mravljincasto ali pa obcutek kot da imam nogo ledeno mrzlo pekoc obcutek vendar je na otip topla.. Takrat si grem noge dati pod vodo in jo menjavam mrzlo toplo.. Naj povem se da mi ke zdravnica pregledala utrip v stopalih in je rekla da se ga normalno dobro zazna.. Kaj bi to lahko bilo.. Ali mislite da bi sli lahko kaksno bolezen zil ali kaj drugega.. Imam tudi tablete asentro jemljem pa jo zaradi panicnih napadou in anksioznosti.. Zadnje 3 tedne pa opazam tudi nenadne slabosti.. Utrujena sem bolj kakor ponavadi in imam bolecine na sredini prsnega kosa in pa ko me zacne spikati boleti se mi bolecina razsiri kot da bi mi sla v kljucnico roko ramo ce ne v ramo pa med lopatice.. Zdravniku me je po eni strani sram it in povedat vse te simptome ker se bojim da bom dobila spet odogovor na to da to vse povzroca psiha tako mi je rekla zdravnica (ne moja osebna ker je ni bilo) brez da bi opravila kaksen pregled

Kaj naj naredim
Hvala za odgovor ze vnaprej in lep dan

Če gre za težave z venami, krčne žile ipd, so pulzi seveda normalno tipni, seveda pa na daljavo težko ocenim, kaj vas v mečih boli, to boste morali pokazati zdravniku v živo, opis pa ne spominja na “strdek”
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

Prosila bi vas za pomoc. Ze dober teden cutim mocne bolecine za desno lopatico, tudi vmes med lopaticama ampak je locirana bolj na desni strani. (Pod, nad in v desni lopatici.) Bolecina se poslabsa med vdihom in med kasljem/premikom/naporom. Je bolj kot ne stalno prisotna, med zgornjimi dejanji pa se spremeni v zbadajoco. Vrocine nimam, oz. je zelo nizka 37,2 – 37,4. Suho tudi kasljam, brez izmecka in imam zelo zmanjsan apetit. Sumili so ze na zolcnik, je bil pregledan na UZ in je bp. Prav tako tudi osnovni laboratorij krvi- razen mikrocitoze (ze stalno), bp. Naredili so tudi rtg pc in je bil v mejah normale. Bolecina je precej plevriticne narave. Do pred kratkim sem jemala kontracepcijo in zato me skrbi pljucna embolija. Je to mozno? Ali bi lahko bile tudi tezave z zelodcem, ki sevajo pod desno lopatico? Namrec, posumila sem tudi na to, jemljem nexium in rupurut, ki pa ne pomagata skoraj nic. Stara sem 22 let.
Hvala za odgovor in pomoc,
Lp

Vse na svetu je možno, podatkov pa zelo malo za ugoravlja ke po netu, vsekakor pa so primeri, ko izbiraš med žolčnimi kamni in pljučno embolijo, zelo eksorični
Lep pozdrav

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close