Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Strastni kadilci

Strastni kadilci

Odraščala sem ob očetu, ki je bil izjemno strasten kadilec, prav tako tudi mama. Starejši brat je prav tako že zelo zgodaj pričel kaditi, k sreči pa meni ni nikoli potegnilo, da bi se jim pridružila. K sreči tudi mlajši brat ne posega po cigaretah. Pred 2 meseci sem se skupaj s fantom uspela odseliti od doma, za kar sem zelo vesela. Sem pa odkrila, da tudi on kadi, kar je uspel spretno skrivati pred mano dobri 2 leti. Ko takole gledam, opažam, da sem vedno obkrožena z ljudmi, ki kadijo. Prav tako tudi prijatelji in znanci. Ali mislite, da sem dejansko zelo ogrožena, da se tudi pri meni pojavi KOPB, tudi, če drugi nimajo nikakršnih simptomov ali težav zaradi cigaret. No ja, morda jih imajo, pa jih pred menoj skrivajo, me pa malo skrbi zase. Kako bi lahko najlažje ugotovila, ali imam “kakšne dobre predispozicije za nastanek KOPB-ja”?
Lepa hvala

Spoštovana,

vsi smo še vedno obkroženi s kadilci. Saj kadi 20-25% Slovencev in Slovenk.
Ob tem je treba vedeti, da je tudi pasivno kajenje škodljivo. Saj zato so ga nenazadnje prepovedali v prostorih, ki si jih nekadilci delimo s temi trmastimi kadilci.
Ki jih nikakor ne smemo obsojati. Sam poznam – in se družim- z nekaterimi izjemno pametnimi in produktivnimi ljudmi, tudi profesorji. Ki kljub vsemu znanemu še vedno kadijo. Preprosto ne zmorejo opustiti te tako skrajno škodljive navade. Kljub temu, da jih na sestankih ali kongresih vsi vidimo, kako “pobegnejo” na prosto in tam na hitro pokadijo to svojo cigareto. In se po svoje smešijo…Saj kajenje vsaj med izobraženci ni več družbeno sprejemljiva navada.
Predispozicijo za KOPB morda imate, če sta za to boleznijo zbolela oče ali mama in še toliko bolj, če je KOPB .prizadel oba starša. Pregovorite prijatelja,da kajenje opusti. Zaradi vas. Predvsem pa zaradi njegovega zdravja, saj je aktivno kajenje seveda bistveno bolj škodljivo od pasivnega.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close