Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje stranski učinki roucutane

stranski učinki roucutane

Pozdravljen,
že več kot dve leti se mi na glavi pojavljajo veliki gnojni turi, zelo boleči v fazi nastajanja in posledično tam zgubljam tudi lase. Najprej sem prejel terapijo z antibiotiki (3 tedne) potem še enkrat in zadeve ni umirilo. Potem sem prejel tekočine za lokalno zdravljenje, ki je nastale ture sušilo, so pa še vedno nastajali novi. Dermatolog se je odločil za tri mesečno terapijo z zdravilom Roucutane. Turi so izginili, vendar so bili stranski učinki zelo hudi.
Suhe sluznice bi še prenesel, vendar so bile bolečine v nogah, nočno potenje, povečanje obsega trebuha, utrujenost tako hudi, da se je dermatolog po pregledu krvnih izvidov (povišan holesterol, jetrni encimi,) odločil, da z zdravljenjem prekinem, sicer je do celih treh mesecev manjkalo mogoče 14 dni. Rečeno mi je bilo, da bodo težave, ki so stranski učinki zdravil izzveneli v desetih dneh. Po enem mesecu so izginile samo težave z suhimi usti, noge (podplati) še vedno zelo bolijo in nočno potenje in nespečnost je še vedno prisotno, prav tako trebuh. Vsak dan prehodim 5 km zmerne hoje, za vikend pohod na višji vrh, prehranjujem se vedno enako. Turi so se pa pojavili po 14 dneh prekinitve in ob nastajanju so še bolj boleči kot prej. Pregled pri dermatologu imam v aprilu. Zanima me, ali je možno, da se mi je zaradi teh zdravil porušilo hormonsko ravnovesje (testosteron, TSH, DHEA,..) Ali bi bilo smiselno, da opravim hormonski test? Star sem 47 in do sedaj nisem imel nobenih zdravstvenih težav.
za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam

Spoštovani!

Menim, da Roaccutane ne povzroči hormonskih motenj.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni.

Stara sem 24 let. Nekje 4 leta imam težave z aknami, ugotovljeni so mi tudi policistični jajčniki. Na terapiji z Roaccutane sem sedmi mesec. Moja doza je 10 mg na dan.
Neki hujših stranskih učinkov nisem deležna, le suhe kože še posebej ustnic.
Nekje pred 4 tedni, pa sem prvič opazila, da mi je utrip srca se nenadoma tako povišal, recimo kot da bi hitro tekla, in bila sem zelo rdeča v obraz, tako da mi je samo sijalo iz obraza. Utrip se potem na hitrem pomiril, ampak rdečica pa še kar trajala.. Ista zadeva se pa mi je tudi včeraj pripetila, kar nenadoma mi začelo srce razbijati, na trenutke se mi že pojavljal zamegljen vid, in seveda sem bila spet cela rdeča v obraz, sem mislila že, da bom skupaj padla, ker sem se še počutila čist slabotno. To stanje spet ni trajalo dolgo, utrip se je pomiril, slabost tudi, rdečica pa še ostala, in to je bilo ponoči nekje ob enih, sem se malo pred tem dogajanjem zbudila.
Zanima me a so to možni stranski učunki od tega zdravila? To kaj se mi dogaja s to rdečico v obraz se mi vsaki dan dogaja, včasih se zjutraj komaj prav vstanem pa imam tako rdečico v obraz in to potem kar traja celi dan. Glavobolov pa nimam.

Kontracepcijo uporabljam Balero, 8 mesecev. Moram priznati, da se zadnje čase počutim vedno neka jezna, napeta, brez volje.

Prosim, če mi lahko poveste svoje mnenje glede opisane situacije.

Lep pozdrav,
Sabina

Pozabila sem dodati, da pa imam nos vedno rdeč. Včasih je situacija taka, da nimam rdečih lic, ampak imam zelo rdeč nos, ko si recimo prehlajen, ali pa zunaj na mrzlem. In ne vem zakaj se mi to pojavlja.

Lp

Spoštovani!

Menim, da težave, ki jih navajate niso posledica neželjenih učinkov Roaccutana.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Ponovno pozdravljen,
na moj opis zdravstvenega stanja, ste odgovorili, da zdravilo ni moglo povzročiti hormonskih sprememb. No, razlog mojih težav pa je res hormonska motnja. Zaradi vse slabšega počutja in večanja trebuha sem bil poslan na krvne preiskave in uz trebuha. Na uz trebuha je pokazalo močno steatozo jeter, kar je verjetno posledica jemanja zdravil. Izvid TSH je malo preko 0, prav tako sta zelo izven mejnih vrednosti tudi T3 IN T4. Že 3 tedne čakam na datum v tirološki ambulanti, iz dneva v dan s počutim slabše, noge me bolijo in pečejo, grozno sem utrujen in brezvoljen, trebuh se mi napihuje ,da se komaj sklonim,…
Zanima me, ali bi bilo potrebno pregledati tudi nadledvično žlezo in hipofizo? Ali obstaja samoplačniški pregled pri endokrinologu, kjer bi mi pregledali stanje žlez, ki so pomembne za moje zdravje.
v naprej hvala za odgovor

Spoštovani!

Žal niste navedli točnih vrednosti: Glede na to, da je TSH komaj nekaj čez 0 in tudi T3 in T4 izven meja normalen je potrebna “hitra” obravnava pri tirologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Hvala za vaš odgovor. Točnih vrednosti nam osebna zdravnica ni povedala. Napotnica za tirologa je bila poslana 06.04. in še vedno nisem prejel nobenega datuma. Razmišljam, da bi se naročil na samoplačniški pregled v endokrinološko ambulanto, da bi mi pregledali tudi stanje drugih žlez. kaj mi svetujete vi?
hvala za odgovor

Spoštovani!

Priporočam opraviti pregled pri tirologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Priporočam opraviti pregled pri tirologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close