STRANSKI UČINKI – NUJNO
Zdravo!
Veliko berem na tem fotumu o cepljenju za klopni meningitis tako, da sem se odločila, da tudi jaz cepim moja 2 otroka.
Včeraj sta bila cepljena. Punca stara 7 in fant star 10 let.
Pri punci ni bilo nikakršnih stranskih učinkov, čeprav je malo kašljala.
Zdravnica je namreč rekla, da samo, da nimajo vročine. Ali je to res?
Fant je pa tudi nekoliko kašljal, ampak samo kašljal in gnojček se mu je nabiral
v grlu ampak brez vročine in drugače videti zdrav.
Nakar prideva domov in čez 2 uri je potožil, da ga boli glava in da se malo trese.
Poklicala sem zdravnico in ona je rekla, da je glavobol
eden stranskih učinkov, da tresenje pa ni. Da, če bo dobil vročino naj mu dam lekadol. In sem mu dala. Vročine namreč ni dobil. Dala sem mu samo za glavobol.
Zjutraj, ko je vstal ga je še vedno bolela glava in tudi več gnojčka je imel v grlu
tako, da je ostal doma. Izgleda, da je začetek nekega viroznega obolenja, ki ga je pri nas sedaj veliko. Kaj naj naredim? Kakšni so znaki, če ima kakšno reakcijo na to cepivo? Ali je mogoče samo začetek viroze. Se namreč zelo bojim, če je bil cepljen tik pred neko virozo. Kaj je lahko narobe v tem primeru?
Hvala za čimprejšnji odgovor
Zaskrbljena mamica
Tina
.
Res je! Kontraindikacija za cepljenje je le akutno nastalo obolenje z vročino (in seveda znana preobčutljivost na sestavine cepiva).
V praksi pa se za cepljenje pri otroku s prehladnimi znaki ponavadi ne odločam iz razloga, da starši morebitnega poslabšanja virusnega obolenja ne bi pripisovali stranskim učinkom po cepljenju.
Najpogostejši stranki učinki po cepljenju so bolečina in oteklina na mestu vboda, sistemski znaki pa so mnogo redkejši in so lahko: bolečine po mišicah in sklepih, vrtoglavica, glavobol, slabost, bruhanje, povišana telesna temperatura, splošno slabše počutje. Tovrstni sistemski znaki izzvenijo najkasneje v 48 urah po cepljenju.
Glede na to, da ste že pred cepljenjem opazili gnojni izcedek, ki ga je sedaj še več, menim, da gre pri vašem sinu za neko okužbo zgornjih dihal, najverjetneje virusno, ki se je pač poslabšala. Nič posebnega ni, če je bil cepljen v inkubaciji, saj je cepivo mrtvo. Odgovor na cepivo se ob hkratnem blažjem virusnem infektu ne spremeni. Slabši odgovor na cepljenje opazimo le pri težkih okužbah (ki ponavadi potekajo z visoko vročino), zato se, kot rečeno, cepljenju ob takih stanjih izognemo.
Ali pa je imel vaš sin včeraj vročino in glavobol zaradi cepljenja ali zaradi naravnega poteka virusne okužbe, seveda- glede na napisano ne moremo ločiti.
Lep pozdrav!
Nina