Stranski učinki KT
Pozdravljeni,
KT Yaz jemljem že kar nekaj časa. Zadnje mesece se mi dokaj pogosto dogaja, da po spolnem odnosu dobim rjav izcedek, ki traja dva do tri dni, enkrat pa se je pojavila celo blaga krvavitev. Včasih se pojavi rjav izcedek tudi ne glede na to, ali sem imela spolni odnos ali ne. Vsekakor nameravam obiskati ginekologa, me pa vseeno zanima vaše mnenje. Ali je možno, da so za to krive KT?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
M
Pozdravljeni,
Punca je začela jemati tocno te daylette tablete (po receptu ginekologa). Njena menstruacija pa je zelo šibka odkar jih jemlje ali pa je sploh ni. Pred tremi dnevi bi jo morala dobiti, pa je se vedno ni. Strah naju je da je zanosila in naju je zelo strah. Ima jutranjo slabost velikokrat se ji po obroku pojavijo krci in slabost. Imela je tudi teuave s spancem v zadnjem mesecu, vendar zdaj zr normalno spi. Poskusila sva z dvemi nosecniskimi testi. Prvi je pokazal negativno, drugi (malo boljsi) tudi negativno, zraven pa tudi da ima slab urin. Prosim vas za pomoc in se zahvaljujem za odgovor. Lp Matej
Pozdravljeni,
Punca je začela jemati tocno te daylette tablete (po receptu ginekologa). Njena menstruacija pa je zelo šibka odkar jih jemlje ali pa je sploh ni. Pred tremi dnevi bi jo morala dobiti, pa je se vedno ni. Strah naju je da je zanosila. Ima jutranjo slabost velikokrat se ji po obroku pojavijo krci in slabost. Imela je tudi teuave s spancem v zadnjem mesecu, vendar zdaj zr normalno spi. Poskusila sva z dvemi nosecniskimi testi. Prvi je pokazal negativno, drugi (malo boljsi) tudi negativno, zraven pa tudi da ima slab urin. Prosim vas za pomoc in se zahvaljujem za odgovor. Lp Matej
Pozdravljeni;
ne razumem dobro, kaj vas skrbi. Če tablete jemlje redno in po navodilih, je možnost zanositve res minimalna. Tudi testa nista pokazala nosečnosti. Priporočam pa res redno jemanje. Glede urina pa bo najbolje kontrola pri splošnem zdravniku.
Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in sem pri tej starosti prvič dobila KT. Tri mesece sem jemala Zoely, nekaj dni nazaj pa so le-te postale samopljačljive, kar je zame malo preveč (10€ na škatlico) in sem po posvetu z ginekologinjo prešla na Daylette. Začela sem jih jemati zaradi vmesnih rjavih izcedkov (da bi mi popravile ciklus) in močnih bolečin med menstruacijo. To se je sicer umirilo, ampak jaz nisem najbolj pristaš uporabe tabletk, saj me malo skrbi, da zmanjšujejo plodnost, v bližnji prihodnosti pa želiva imeti družino. Zanima me, kako je dejansko s tem? So kaki dokazi glede tega? Baje KT tanjšajo steno maternice in je kasneje težja vgnezditev zarodka – je to res? In še nekaj – če pride do zanositve med jemanjem tabletk, so kakšni učinki na plod?
Hvala lepa za odgovor! 🙂
Pozdravljeni!
Hormonska kontracepcija ne vpliva na plodnost, vsaj dolgoročno ne. Pri nekaterih ženskah lahko traja nekaj časa (tudi mesecev), da se znova vzpostavi “naravni” menstrualni ciklus, ki je med uporabo hormonske kontracepcije zavrt. Sicer pa je človeška reprodukcija pravzaprav zelo neučinkovita, saj v enem mesecu ob rednih spolnih odnosih zanosi le cca 25% parov. In seveda je plodnost pojem, ki se tiče ženske in moškega, ne samo ženske!
KT res tanjšajo maternično sluznico, a le za čas uporabe kontracepcije. Pravzaprav je to pričakovan in želen učinek, zato so tudi krvavitve manj močne. Dokazanih učinkov na plod ni (oz. jih ne poznam), se pa seveda odsvetuje uporaba hormonske kontracepcije, če do nosečnosti pride.
Matjaž
Pozdravljeni. Že pol leta jemljem KT Dayalette. Včeraj bi morala začeti jemati placebo tabletke, vedndar sem se odločila za prestavitev menstruacije in sem vzela novo tabletko iz novega presnega omota. Danes se mi pojavljajo blage bolečine v jajčnikih in blaga krvavitev, oziroma rdeč izcedek. Ali je kaj narobe? Jemljem tabletke normalno naprej?
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni. Zaradi vsako mesečnih bolečih menstruacij sem se pred enim mescem odločila za jemanje kontracepcijskih tablet Yaz. Toda v tem enem mesecu so se mi pokazali stranski učinki, kot so zelo močni krči v spodnjem delu trebuha, slabost in prebavne motnje. Ko sem končala z aktivnimi tabletkami (roza) in pričela jemati neaktivne (bele) se mi je stanje zelo izboljšalo. Ker so bile bolečine prejšnji mesec neznosne, sem sedaj prekinila z jemanjem tabletk. Ne jemljem jih 2 dni. Pred tem sem krvavela 9 dni, ki pa se mi je danes zaključila.
Glede teh bolečin sem se posvetovala že z svojo ginekologinjo, ki je rekla da je prve 3 mesece to normalno.
Toda meni se to ne zdi normalno, saj sem cele dneve lahko samo ležala.
Je možno, da so za te bolečine le krive tabletke?
Kaj priporočate?
Naj tabletke jemljem še naprej 2 meseca ali je boljše če ginekologinjo prosim za zamenjavo tabletk?
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Zanimajo me stranski učinki kt Lindynette, saj sem slišala, da naj bi bile le-te bolj nevarne zdravju mladih žensk, kot kakšne druge kt. Ali je to res? Zanima me pa tudi glede športa. Sem namreč vrhunska športnica in me zanima, če te tabletke vplivajo na kondicijo ali fizično pripravljenost.
Hvala!
Vsa hormonska kontracepcija predstavlja določena tveganja, tudi za povsem zdravo žensko. Največ tveganj do zdaj so povzročile tabletke zadnjih generacij, najmanj tabletke druge generacije, ki pa gredo, žal, iz prodaje. Tablete zadnje generacije imajo sicer zelo nizko dozo hormonov, kar naj bi tveganja zmanjševalo, vendar vsebujejo drug gestagen kot npr. tablete 2. generacije, katerega “progesteron” naj bi bil najvarnejši. Še najmanj tveganja naj bi povzročale tabletke brez estrogenov. Tveganje še poveča starost nad 35 let, kajenje, debelost, športna neaktivnost, visok pritisk, ter nekatere druge bolezni.
Ker ženske ne želijo mastne kože z mozolji, mastnih, redkih las, nihanja razpoloženja, kontrolo nad krvavitvami, so razvili tabletke novejše generacije, vendar ta “lepota” bolj ogroža zdravje. Tablete 2. generacije, o katerih sem govorila, da povzročajo manjše tveganje, povzročajo mastno kožo, akne, ipd. Treba se je odločiti, kaj je vam prioriteta, ali se zaščititi pred morebitno nosečnostjo, imeti akne in ohraniti zdravje v največji možni meri, ali povišati tveganje hudih zapletov in imeti lepo kožo, manj celulita, celo znižano telesno težo, saj novejše odvajajo vodo iz telesa. Morate tudi vedeti, da so novejše tablete manj testirane kot starejše. Posledično se za vse možne zaplete sploh ne ve.
Naj vas nebo strah in čim manj razmišljajte o tem, je pa prav, da ste seznanjeni z morebitnimi zapleti in vašimi možnostmi glede zdravja. Jaz pravim, da je kondom še zmeraj najbolj varna začita, saj varuje tudi pred boleznimi in ne posega v človeko telo, sploh v hormonsko sliko.
Na kondicijo in telesno pripravljenost po mojih podatkih kontracepcija nima vpliva.
Pozdravljeni,
Letos bom stara 25 let in
že dobrih 6 let jemljem tablete Yasminelle. Pred dvema letoma sem predlagala ginekologu da bi naredila pavzo, pa mi je rekel da je več škode za telo če imaš pavzo,kot če jemlješ tablete cel čas. Sedaj pa zadnje čase opažam da sem razdražena, slabe volje, jočem brez velikega razloga in me vsaka stvar prizadane, imam tudi težave z gljivičnimi vnetji- na vsake 3-4 mesece. Opazila sem tudi,da ko kt ne jemljem (čas za menstruacijo) sem veliko boljše volje,nasmejana in pozitivna.
Mislite da je dobru da naredim pavzo od kt?hvala za odgovor. 🙂
Pozdravljeni,
Tabletke logest jemljem že priblizno mesec in pol. V prvem mesecu ni bilo nekih večjih težav razen krvavi izcedek. Ampak od kar sem začela jemati drugo škatlico čutim v spodnjem delu trebuha rahle krče(kot pri menstruaciji). Ali je možnost da je to stranski učinek tablek ali je to lahko kaj drugega? Hvala lepa za odgovor