Stranski učinki folne kisline-Femibion?
Pozdravljeni,
zanima me ali je mogoče, da bi imela Femibion stranske učinke, kot so napihnjenost, slabost, krči, bruhanje, bolečine v trebuhu? Z jemanjem folne kisline v pripravljalni dobi, da zanosim sem pričela pred nekaj več kot dvema mesecema. Ravno v tem času sem tudi opazila, da me je začelo pogosto tiščati v želodcu, da imam velikokrat občutek napihnjenosti, včasih me je celo bolel trebuh. Ker redno jemljem antiepileptike sem razmišljala, če gre morda za kakšno vzročno posledico. Pred kratkim mi je nevrologinja pri pregledu dejala, da antiepileptiki zagotovo nimajo takšnega vpliva, saj jih jemljem že nekaj časa in da bi se morebitni tovrstni stranski učinki pojavili prej kot pa šele po treh letih. Svetovala mi je, da za težave povem splošnemu zdravniku, da me malo preišče. Ta mi je še preden sem bila pri nevrologu zaenkrat odkril le slabokrvnost. Zakaj me še vedno muči ali je vzrok lahko v primeru folne kisline? Po tem ko sem poskusila že sama malo eksperimentirat, izločit določene jedi, imeti postne dneve, pa dneve brez glutena pa brez mlečnih izdelkov in je bilo stanje več ali manj podobno – napihnjenost in občutek tiščanja sem za kakšen teden do teden pa pol ostala brez tablet folne kisline. V tem času sem dva dni poskusila tudi z aktivnim ogljem in ugotovila da pravzaprav že ni bilo več tako hudo, težave so skoraj povsem izginile. Nato je bilo par dni čisto vse ok, v tem času sem začela ponovno jemati omenjeno folno kislino. Že včeraj sem opazila neko napetost, danes pa sem dobila takšne bolečine in tiščanje, bruhala sem kot že dolgo ne. Bolečine sedaj ni več, ostal pa je občutek napihnjenosti. Ko sem premišljevala kaj bi povzročilo te ponovne simptome sem med drugim pomislila na folno kislino. Morda je kaj povsem drugega, toda tako nekako se ujema, jemljem jo malo več kot dva meseca in nekje toliko časa opažam te težave, v vmesnem obdobju ko je ravno nisem jemala so se simptomi precej polegli, skoraj čisto izginili, sedaj pa ko jo jemljem nazaj okrog enega tedna pa so se ponovno vrnili. Zanima me ali je mogoče torej, da bi bili to kakšni stranski učinki? Ginekologa imam šele v januarju, pri splošnem zdravniku pa mi ostane verjetno le še gastroskopija 🙁
Spoštovani,
se strinjam, da FK lahko poslabša simptome v zgodnji nosečnosti kot je slabost in bruhanje, po drugi strani pa ste epileptik na antiepileptičnih zdravilih, ki lahko delujejo proti folni kislini in zaradi tega lahko pri plodu pride do pomanjkanja ter nepopolnega zapiranja nevralne cevi, zato odsvetujem, da bi prenehali z uporabo FK ob uporabi antiepileptičnih zdravil.
Najlepša hvala za odgovor. Torej je bolje, da raje še kar naprej jemljem izbrano folno kislino ter počakam, če mi bo morda ginekolog svetoval katero drugo. Pa je mogoče na recept dobiti kakšno drugačno ali so tudi te, ki jih kupiš brez recepta v bistvu enake z enakimi učinkovinami in ni bistvene razlike med tisto, ki jo lahko kupiš sam ali pa tisto, ki jo predpiše zdravnik?
Imate morda kakšen dodaten nasvet ali bi mi lahko kaj dodatnega malo pomagalo ublažiti te občutke tiščanja, napihnjenosti in včasih celo bolečin. Naj se še posebej izogibam kateri vrsti hrane? Trenutno sem si nabavila še probiotike v kapsulah, da bi morda nekoliko umirila stanje v želodcu. Hvala še enkrat.
uporabnice antiepiletičnih zdravil morajo jemati bistveno višje odmerke FK kot ostale, takšni hodmerkov pa se ne dobi v običajnih pripravkih za nosečnice. Zato kar ostanite na priporočenih in predpisanih zdravilih. Če imate težave z želodcem in kislino, poskusite z uporabo antacidov (npr. Gastal, Rutacid, Rupurut ipd.), da nevtralizirate odvsečno želodčno kislino.