Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Stranski učinki Euthyroxa – posledice na dolgi rok???

Stranski učinki Euthyroxa – posledice na dolgi rok???

Spoštovani,

kakšne so lahko dolgoročne posledice naslednjih dolgoročno trajajočih stranskih učinkov Euthyroxa, ki jih opažam (vir: http://www.universaldrugstore.com/medications/Euthyrox/side-effects):
– bolečine v trebuhu z občasnimi krči,
– občutki utrujenosti (kljub normalnemu TSH),
– izpadanje las (to vem, da vodi v plešavost) – sem moški,
– hiperhidroza (povečano potenje),
– spremenjen pulz (zdi se mi, da se mi zelo hitro poviša nad normalno raven ,če tečem, nenormalno hitro sem zadihan pri teku)
– palpitacije (občasno jih otipam, ko merim srčni utrip)

Euthyrox zdaj uživam že cca. 8 let, prej pa še tri leta Eltroxin. TSH imam normalen. Zelo se bojim srčnega zastoja, ki je naveden kot resen stranski učinek Euthyroxa.

Vljudno prosim za odgovor, kaj mi priporočate.

In ne, nimam panične motnje – vendar pa me tole, kar sem bral v zgornjem linku, kljub temu navda s tesnobo.

Hja, tale opis euthyroxa je res strašljiv 🙂
Ampak morate upoštev ati, da je proizvajaled dolžan v opozorilo napisati vsako stvar, za katero se samo sumi, da je bila posledica določenega zdravila, pa četudi se je zgodila samo enkrat (to vem, ker sem imela pri jemanju nekih tablet resnejši stranski učinek, ki ni bil zaveden v navodilih in je bila cela kolobocija da so verificirali, če se mi je res zgodilo da so potem vnesli v navodila :))

Sama jemljem te tablete že 22 let in moram reči, da resnejših stranskih učinkov do pred par leti ni bilo nikoli. Pa tudi nisem razmišljala o njih, ker brez tablet tako ne morem živeti ker nimam ščitnice. Tudi ne poznam nikogar, ki bi imel tako resne zaplete kot piše tam.

Pred par leti mi je začelo razbijati srce in od lani imam občasno aritmijo in ker imamo v družini same infarktaše po očetovi liniji , sem šla seveda h kardiologu. Moje doze tablet so namreč ČEZ gornjo mejo (T4 imam večinoma preko 22), rahlo na hipertirozi, TSH ne smem imeti več kot 0,1.. Kardiolog mi je predpisal ConcorCor in zadeva je praktično vredu. Lani me je ruknila po eni OP atrijska fibrilacija, šla sem ponovno h kardiologu, pregledal je srce na UZ in vse je OK. In se ne sekiram več 🙂

Stranski učinki so ponavadi vedno povezali s preveliko ali premajhno dozo hormonov (tablet),če je doza pravilna, jih ni, razen pri najbolj občlutljivih ljudeh. Ampak le-teh ne zadane kap ampak tablet enostavno ne prenašajo in preizkusijo druge (eltroksin..?)

Kakšen je za vas normalen TSH ? Znaki ki jih opisujete so znaki pri previsoki dozi.
Glede izpadanja las pa je takole: pri previsoki dozi izpadajo, pa tudi blazno hitro rastejo nazaj. Pri prenizki pa tudi nisem še slišala da bi vodilo v plešavost. ?

Kakorkoli se srčnega zastoja ni treba bati. Če je doza previsoka, jo je treba pač zmanjšat (ne vem kakšne vrednosti imate v krvi) in se po potrebi će je zadeva res hujša, obrniti na kardiologa, ki bo pregeldal srce in ustrezno ukrepal, če bo treba.

PS – res nisem še slišala za primer, da bi imel nekdo zaradi ščitničnih tablet zastoj srca. Predvidevam, da bi visoka doza tablet ob siceršnjem obolenju srca lahko pripomogla k temu, na pa ga povzročila ?? Moje mnenje pa je seveda samo laično……..
Če vas to resno skrbi, vam svetujem da se pogovorite z zdravnikom, ali kar kardiologom.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Moj TSH se giblje okoli cca. 2,5 – 4,0, občasno pa pade v hipotirotično stanje (tj. več kot 4,0 – največ je bilo 8,0) in takrat mi dozo povišajo. Zdaj jemljem 150 mikrogramov euthyroxa na dan. Me pa zanima, zakaj pri vas TSH ne sme biti višji od 0,1, glede na to, da je normalen TSH med cca. 0,2 in 4,0? Razlog za uvedbo Euthyroxa je pa bila hipotiroza.

Kdor ima odstranjeno ščitnico zaradi raka na ščitnici, prejema t.im.supresivne doze (doze ki “zavirajo” TSH) , da je posledično TSH nizek, da ne bi slučajno stimuliral ščitnične celice (v tem primeru morebitne metastaze, ki so kot celice iste “pasme” kot ščitnica) ker bi to pomenilo stimulacijo rakavih celic.
Zato ima večina nas takih bolnikov (pri nekaterih vrstah to ni potrebno) “mejno” -gornjo dozo tablet in smo rahlo “naspidirani” kot jaz temu pravim 🙂

Srce je obremenjeno pri previsokih dozah ščitničnih hormonov in kot se mi zdi gre v vašem primeru bolj za hipo stanje kot hiper, tako da mislim, da se ni treba bati zaradi tega.

Večina ljudi živi s temi tabletkami doživljenjsko vredu 🙂

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Hvala lepa za odgvoor. Zanima me le še, ali je življenjska doba pri takšnih kot sem jaz enaka tistim, ki nimajo problemov s ščitnico in ne uživajo tablet za ščitnico?

Življenjska doba je popolnoma enaka in po ureditvi hormonov tudi življenje popolnoma normalno, brez vsakršnih omejitev. (samo ne sme se pozabit ali nehat jesti tablet)

Tablete niso neko zdravilo v smislu zdravljenja ampak z njimi v bistvu damo (nadomestimo) telesu hormon, ki bi ga sicer proizvedla ščitnica. Torej je funkcija telesa – ko ta hormon dobi (iz ščitnice ali pa skozi usta), povsem normalna.

Lep pozdrav,

Jaz pa moram žal povedat, da sem imela v začetuku jemanja Tiroksina tako hude stranske učinke, da sem ga hotela vreči v smeti. Čeprav bi ga morala že po 1 tednu zvišati na 50 mikrogr, moje telo pa tega ni preneslo. Zdelo se mi je,kot da mi bo razneslo glavo, prav tako so me tudi bolele oči in ušesa, v vratu me je začelo stiskati, šlo mi je na bruhanje itd. Tako se človek vpraša, kaj dejansko nam ponuja farmacevtska industrija in če to dejansko koristi zdravju. Brez tablet ne moreš, ker me je non stop bolelo srce, bila sem na smrt utrujena itd., potem pa tole. Po drugi strani pa sem shujšala, čeprav bi se morala po vsej logiki rediti, saj imam pomanjkljivo delovanje, zraven pa še neko avtoimunsko vnetje. Potem pa sem odmerek zmanjšala po svoji intuiciji in sedaj je bolje. Nenavadno pa je to, da včasih postanem po odmerku prav tako zaspana, drugič spet ne.
Po drugi strani pa tisti, ki jim je odpovedalo srce tega itak ne morejo povedat, ker jih žal ni več, drugi pa se s tujimi zdravstenimi problemi itak ne obremenjujejo preveč. Najboljša rešitev bi bla ta, da bi iznašli neko čim bolj naravno rastlinsko zdravilo, ki bi skušala spodbudit organizem k ponovnemu tvorjenju hormana- in odpraviti vzrok, zakaj je do tega pravzaprav prišlo. LP

Pozdravljeni!

Stara sem 12 let in imam vrednost TSH 23,83.Zanima me če bi mi bolj pomagalo orehovo ali olje 80.
Ker sem preiskave šele danes naredila in čakam na rezultate,me zanima če kdo uporablja kaj od tega.
Začela sem jemati Euthyrox 50 .Lep pozdrav

Najprej naj poudarim, predvsem “metuljčici” ( ima to kaj veze z našim društvom ?), da tablete s ščitničnimi hormoni niso zdravilo ker ničerar ne ozdravilo, ampak NADOMESTILO hormona, ki ga telo ne proizvaja več in BREZ KATEREGA UMREMO. Brez pardona.
Tako da – če ščitnice nimamo več ali nam ne deluje več, brez teh tablet sploh ne moremo živeti. Včasih so ljudje umirali, ker ni bilo tablet.Zato je razglabljenje o metanju v smeti, rastlinskih nadomestkih, o tem če koristi zdravju itd…. brezpredmetno in ne pripelje nikamor.

Res je da imajo občutljivi ljudje ob začetku jemanja hormohov reakcijo, če prehitro dobivajo prevelike količine. Začeti je treba prav počasi v majhnih količinah. Tudi ljudje različno te hormnone absorbiramo oziroma spreminjamo T4 v T3, eni učinkoviteje, drugi spet manj, odvisno pa je to tudi od drugih okoliščin – kako tablete jamljemo, s čim, katero hrano jemo neposredno po tem itn…
Shujšala si, ker ti je bila v začetku doza prevelika. Ko enkrat dodajaš tablete nemoreš več reči, da ti ščitnica premalo dela oziroma da imaš take znake, ker dodajaš hormone in s tem narediš v telesu enake pogoje kot če bi ti normalno delala (seveda je potem spet odvisno kakšno količino tablet jemlješ…. lahko jih preveč, premalo in sledijo znaki hiper in hipo, ki pa niso stranski učinki tablet ampak enostavno odziv telesa na stanje s preveč ali premalo hormoni…..
Pomanjkljivo delovanje ščitnice imaš KER imaš avtoimunsko vnetje. To ni zraven, to je kar TO …
Zaenkrat na žalost še ni rastlinskih ali sploh alternativnih hormonov, ki bi nadomestili nedelovanje ščitnice ali bi jo pripravilo ponovno do delovanja. vsaj do sedaj se še ni javil nihče, ki bi se tako ozdravil. Žal. Farmacevti pa delajo vač ali manj vsi enake pripravke, glavna sestavina je enaka povsod, malce se razlikujejo le sestavine, ki “držijo tableto skupaj”.

Jasminy, iz gonjega izhaja da zaenkrat še nismo srečali (v društvu) nekoga, ki bi si z alternativo povrnil delovanje ščitnice. Morda pri manjših neravnovesjih…. TSH 23 je kar precej zvišano stanje… ne vem, če ga lahko ozdravi olje 80.. o orehovem olju pa sploh ne najden nič v zvezi s ščitnico, morda deluje na kaj drugega.. oziroma kako naj bi delovalo?
Tule smo malo debatirali o tem: http://metuljcica.mojforum.si/metuljcica-about1554.html
Tudi za olje 80 ni še nikogar, ki bi potrdil njegovo delovanje

Mene pa zanima ali se v primeru da je Tsh povišan doza zveča v primeru, da je prenizek pa doza zmanjša ali ne ? hvala

Točno tako 🙂 TSH je regulator aktivnosti.

Če je hormonov premalo, se zviša da bi stimuliral ščitnico k večji proizvodnji hormonov. To pomeni, da če je visok, je hormonov premalo in jih je treba dodajat, da se TSH vrne v normalo. Zdravnik nam dozo zviša.

In če jje hormonov preveč v krvi, TSH to zazna in se zniža, z namenom da s svojo prisotnostjo ne bi stimuliral ščitnice k delovanju in bi se količina hormonov znižala. Ker je torej pri prenizkem TSHju hormonov preveč, nam zdravnik dozo zniža.

Pozdravljeni, prosim vas za nasvet v zvezi z jemanjem Euthyroxa 50, saj sem po letu in pol rednega jemanja (diagnoza neopredeljena hipotiroza, cistično degeneriran nodus 9×17 mm v desnem režnju, v levem 3 mm cista), zaznala več simptomov, ki so me zelo prestrašili: izguba 3 kg telesne mase v 3 dneh (gre za cca 5 % telesne mase, ob normalnem hranjenju), močno bitje srca, nemirnost, bolečine v prsih, nespečnost, tresenje rok, tedenske hude vrtoglavice s slabostjo. Zaradi navedenega sem začasno prenehala uživati zdravila, o čemer sem se želela posvetovati z zdravnikom (navodilo za uporabo Euthyroxa, v primeru takšnih simtomov predpisuje obisk zdravnika, ki bi se naj odločil o morebitni prekinitvi zdravljenja za nekaj dni ali zmanjšanju odmerka).
Zaradi odvzema krvi, pred pregledom, sem obiskala tireološko ambulanto, kjer so mi pojasnili, da dobim izvid na dom. Na moje začudenje (moja redna kontrola je šele čez 3 mesece), kaj naj storim, saj sem ob vseh naštetih simptomih prenehala z jemanjem zdravil, so mi pojasnili, da bo izvide pogledal zdravnik in podal diagnozo. Skratka, po 3 tednih sem prejela Izpis izvida laboratorijskih preiskav z rezultatom: TSH 6.73 uU/ml, FT4 10,83 pmol/l, FT3 3,33 pmol/l, na katerega je zdravstvena administratorka ročno zapisala, da mi zdravnik svetuje naj takoj pričnem z jemanjem Euthyroxa 50 mg dnevno, ki sem ga sama prenehala jemati, na kontrolo pa naj pridem, kot sem naročena.
Ker nikakor ne morem priti do zdravnika, da bi se posvetovala o nenavadnih simptomih, vas vljudno prosim za nasvet o nadaljnjem postopanju, saj kljub temu, da sedaj že mesec dni ne jemljem Euthyroxa, še vedno čutim močno in občasno pospešeno bitje srca, nemir, občasno tresenje rok, vrtoglavice, nenehno šumenje v ušesih (slednje je bilo prisotno tudi v času jemanja zdravil), motnje v spanju, v tem času pa se mi je tudi menstruacija pojavila prej – zgolj po 21 dneh. Zanimivo pa sedaj, po prenehanju jemanja zdravil, ponovno občutim močne bolečine v kosteh in mišicah, ki so nekaj časa po pričetku jemanja Euthyroxa izvenele.
Morda je pomemben podatek tudi to, da so se moje težave s ščitnico pojavile pred 12 leti (pri starosti 27 let), ko se mi je pojavila »eutireotična, cistična golša«(2 cm cista v desnem režnju ščitnice, TSH 1,96, Tg 611), kontrola je bila predvidena samo v primeru ponovnega nastanka golše.
Ponovne težave s ščitnico so se pričele pred 2 letoma, najprej kot hipertiroza (močno bitje srca, hujšanje, močno potenje, tresenje rok, nemirnost, nespečnost, razburljivost, poglobljen glas, neredne menstruacije), ki se je pojavila cca 2 meseca po močnem vnetju ledvic. Simptomi so zveneli po cca 3 mesecih, za tem pa so se mi pojavili drugačni simptomi: huda utrujenost, upočasnjen metabolizem – presnova, zamujanje menstruacije, izgubljanje spomina, grozljiv občutek staranja (po preiskavi: TSH 5,02 uU/ml, FT4 10,87 pmol/l, FT3 4,07 pmol/l). Bolečine v sklepih, mišicah in kosteh ter neprestano šumenje v ušesih pa sem pred tem občutila že daljši čas (cca 3 leta)
Za vaš nasvet se vam že v naprej iskreno zahvaljujem,

Težko ti karkoli svetujem. Imaš znake hiper, in to precej hiper, vrednosti v krvi pa so hipo. Morda so bile hiper preden si nehala jemat tablete? Škoda, da si nisi prej pregledala krvi.
Vsekakor ni dobro na lastno pest nehati jemati zdravila, če drugega ne je treba iti prej vsaj na pregled krvi, če ne drugam pa samoplačniško na Adrialab. (Če si članica našega društva, dobiš popust na njihove storitve).

Šele ko se vidijo vrednosti, se prilagaja količina tablet. Morda bi morala količino samo zmanjšati. Ti si zmanjšala kar precej – za 350 mcg tedensko. Morda bibilo bolje, ko bi recimo vsak drugi dan vzela 50 oz. dnevno zmanjšala na 25…
V takem primeru kot je tvoj mora nujno odločiti zdravnik kako naprej, morda dobiš kaj proti razbijanju srca, kaj vem… Tvoj osebni zdravnik bi ti moral pomagati pri takem počutju.

Ko ima človek avtoimunsko bolezen, to pomeni, da je nagnjen k takim boleznim, kar pomeni da je možno da zboli tudi za raznimi alergijami, revmo itd… morda bolečine od tod. Veliko ščitničnih bolnkov toži nad bolečinami v kosteh.

Ne vem, kako ti pomagati, morda bi bilo najbolje da vprašaš dr-Pirnata tule na MON forum Hormonske motnje. Morda ti bo on svetoval, Vsekakor pa je treba urediti količino hormonov v krvi.

Sama bolezen pri svojem razvoju dostikrat kaže menjajoče znake hiper/hipo , nekateri pri hiper hujšajo, drugio se nekaj časa celo redijo… Skratka, ta bolezen je zelo individualna in se različno manifestira,. Zato je karkooli svetovatio zelo težko. Poslušati sebe? Lahko reči, težko izvajati. Dejansko še najbolj pomaga test količine hormonov v krvi.

Meni se je po zvišanju doze začelo šumenje v ušesih – se srečujete s čim podobnim? Tule piše, da je med pogostimi učinki ženska neplodnost. Bi me moralo skrbeti? Otrok še nimam. Meni so rekli, da z zanositvijo ne bi smel biti problem.

KJE piše da je pogosta neplodnost ??
Res je, da če je oseba dlje “hiper”, lahko pride do motenj ali izostanka menstruacije. Ampak pri urejeni dozi tega ni in veliko je naših članic, ki so srečno zanosile in donosile zdrave otroke, med nosečnostjo pa so imele (kot je priporočeno) tudi malo višje doze. Tako da glede tega res ne skrbi.

Šumenje v ušesih lahko pride z višjo (previsoko?) dozo.
Ampak predpostavljam, da imaš kooličino hormonov, pritisk itd pod kontrolo ?
Če si pod kontrolo, je to pač stranski (neprijeten) učinek..

Pod kontrolo, recimo takole.
Junija prvič diagnoza hipotiroza: TSH 28
Septembra po 75 mcg: TSH 3,5
Oktrobra po 75 mcg: TSH 6
Povišanje doze na 100 mcg. Zadnjih 5 dni mi konstantno šumi v ušesih. Prosim ne mi reči, da bo tako celo življenje, kaj pomeni ta stranski (neprijeten) učinek?

Hvala.

Pozdravljeni,
Euthyrox 25 jemljem 1 mesec zaradi latentne hiptiroze (TSH 5,7). Menstruacija mi prvič v življenju zamuja (imala sem jo na 25 – 27 dni), danes je že 31. dan, ko je ni. Naredila sem test nosečnosti, ki je bil negativen. Že tri tedne me bolijo prsi. Ali je možno, da gre za stranske učinke jemanja Euthyroxa?
Hvala za odgovor

Sicer sem laik ampak mislim, da ne ? Vprašaj še na forum Hormonske motnje. Tam odgovarjajo strokovnjaki.

Tanja55, najbrž ti je zaradi ščitničnih hormonov narasel estrogen ali pa padel progesteron in imaš zdaj znake dominance estrogena oz. pomanjkanja progesterona. Na tvojem mestu v to ne bi posegala dokler ne boš prepričana, da imaš pravilen odmerek ščitničnih hormonov. Če bodo taki znaki potem še vztrajali, se bi pa splačalo še kaj popravljati.
Veliko hipotirotičnih žensk ima premalo progesterona, običajno se z nadomeščanjem ščitničnih hormonov to samo uredi.

Lep pozdrav,

Alenka

se strinjam z začetnikom teme, vse kar si navedel je resnica

– tudi sama jemljem že 8 let Eutirox …tsh imam urejen

znaki ki si jih navedel so resnični

– bolečine v trebuhu z občasnimi krči,
– občutki utrujenosti (kljub normalnemu TSH),
– izpadanje las (to vem, da vodi v plešavost) – sem moški,
– hiperhidroza (povečano potenje),
– spremenjen pulz (zdi se mi, da se mi zelo hitro poviša nad normalno raven ,če tečem, nenormalno hitro sem zadihan pri teku)
– palpitacije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close