Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje stranski učinki?

stranski učinki?

Pozdravljeni,

že pred časom sem vam pisala, da so se mi v drugem mesecu nosečnosti pojavilo neformirano, bolj tekoče blato. Zdravljenje z Euthyroxom sem pričela 1 mesec pred nosečnostjo. Spremembe pri blatu sem začela opažati po 1 mesecu jemanja Euthyroxa, vendar nisem posvečala pozornosti. Zaradi nosečnosti sem pojav pripisovala temu stanju, prav tako tudi gastroenterolog.Zaradi omenjenih težav sem se v celi nosečnosti zredila samo za 7 kg, po porodu pa šla s težo že v minus. Sedaj, 4 mesece po porodu imam še vedno bolj tekoče blato. Odmerek ščitničnih hormonov sem zmanjšala in jih imam v mejah normale. Glede na to, da drugače nimam nobenih težav, sem začela razmišljat ali je možno, da mi to povzročajo stranski učinki Euthyroxa.

Zanima me, kaj menite, ali je lahko možna povezava ?

Najlepša hvala za odgovor in lep dan,
Anita

Spoštovani!

Ob jemanju Euthyroxa so pri vas ščitnični hormoni v mejah normale. Glede na to menim, da težave z odvajanjem redkejšega blata niso v zvezi z jemanjem Euthyroxa in tudi ne gre za stranski učinek zdravila. Morda bi bilo smiselno izključiti celiakijo, oziroma kronične vnetne črevesne bolezni. Priporočam ponoven obisk pri gastroenterologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljena Anita!

Imam sama probleme s ščitnico in jem iste tablete (100 mg) in ker si ravno omenila nosečnost in jemanje tablet med nosečnostjo me zanima ali so ti zdravniki oz. ali je mogoče da je kaj narobe med nosečnostjo in ali je lahko pri otroku kaj narobe oz. ali lahko bolezen preneseš na otroka.

hvala

lp Alenka

Spoštovani!

Hipotirozo zdravimo z nadomeščanjem ščitničnih hormonov v obliki tablet (Euthyrox, Eltroxin, Tiroksin…). Med nosečnostjo se zaradi fizioloških sprememb povečajo potrebe po ščitničnih hormonih. Ščitnični hormoni so nujno potrebni za normalno rast in razvoj ploda. Pri bolnicah, ki zaradi hipotiroze prejemajo tiroksin je potrebno v primeru nosečnosti določiti TSH in prilagoditi (navadno povečati) odmerek zdravila. Hipotirozo najpogosteje povzroči Hashimotov tiroiditis, lahko se pojavi pozdravljenju z radiojodom, oziroma po operaciji ščitnice. V nobenem primeru bolezni ni možno direktno prenesti na otroka.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close