Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja stranski učinki

stranski učinki

Pozdravljeni!

Po pogovoru s tremi zdravniki so mi vsi trije odsvetovali jemanje antimalarikov, ker “baje” je boljše, če zboliš za malarijo in v roku 48 ur poiščeš zdravnika na njihovem ozemlju, saj so v tem zelo izpopolnjeni in te hitro pozdravijo, kot da ješ preventivno antimalarike. Naj bi imeli antimalariki kar veliko stranskih učinkov, zato oni predlagajo takšno varianto. Kaj o tem menite vi?
Potujem v Indonezijo in ste mi že veliko pomembnih informacij že napisali.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

najbolje je, da se oglasite na razgovor v ambulanto za potnike. O jemanju antimalarikov vam bomo najlažje svetovali, če bomo vedeli, kje se boste gibali v Indoneziji. Če boste v glavnem v večjih mestih in turističnih strediščih, je verjetnost okužbe mjhna, celo zanemarljiva. Če se boste zadrževali pretežno izven mest, če boste taborili, je verjetnost okužbe večja. Zlasti v slednjem primeru svetujemo, da preventivno uživate antimalarike.
Antimalariki imajo (vsaj navedenih) res veliko stranskih učinkov. Vendar se v primeru, da je možnost okužbe velika, raje odločimo za preventivno terapijo. Malarija je namreč zelo težka bolezen in se lahko konča tudi s smrtjo.
V ambulanti za potnike vam bomo tudi svetovali glede režima jemanja antimalarikov, s katerim zmanjšamo verjetnost stranskih učinkov.

Lep pozdrav,
Eva

Jaz nisem imela nikoli nobenih stranskih učinkov (sem jemala že nekajkrat lariam). Sicer pa tudi ob jemanju lahko zboliš, le da v blažji obliki kot sicer.
MIA

A je res, da ce jemljes antimalarike lahko zbolis in da je potem tezje pmagati, ce pa nic ne jemljes in zbolis, potem je 100% mozno ozdraviti bolezen?

Hvala za odgovor

Ni res.

Antimalariki sicer res niso 100% zaščita, saj ne preprečijo okužbe, preprečijo pa razsoj parazitov po krvi. Glavni namen jemanja antimalarikov je namreč preprečevanje hude, smrte oblike malarije. (Lahko pa zbolimo z blažjo obliko).
Le v primeru, da imamo ekstremno smolo in naletimo na povzročitelja malarije, ki je na antimalarik odporen, antimalariki niso učinkoviti in lahko pride do hude oblike malarije. Da se temu izognemo, stalno spremljamo pojavljanje in razvoj odpornosti povzročiteljev malarije na antimalarike povsod v svetu in se v skladu s priporočili WHO ter poročil iz malaričnih držav odločamo za prepisovanje za posamezno področje učinkovitih antimalarikov.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close