stranski učinek mirene je tudi izpadanje las?
pozdravljeni.
imam vprašanje za vas, saj se je moj izbrani ginekolog upokojil pred mesecem dni, pacientke nismo bile nič obveščene, njegova zamenjava pa jemlje le nosečnice in nujne primere. zaradi težave, ki vam jo bom opisala, me seveda niso jemali kot nujen primer, čeprav se jaz čedalje bolj obremenjujem s tem.
torej, imam dva otroka (2006, 2008), nekako 8 mesecev po drugem porodu mi je ginekolog vstavil Mireno. prve tedne sem preživela z enakimi simptomi, kot sem jih doživela obakrat v zgodnji nosečnosti (rahla slabost, napete prsi, občutljive bradavice, občutek, da moram skozi nekaj grizljat, da mi ni delalo slabo, etc), kar je spremljala rahla dolgotrajna krvavitev. v tem času sem pridobila kakšen kilogramček, dva, čeprav nisem spremenila prehrane, pravzaprav sem se pred vstavitvijo mirene odločila shujšati, kar mi je lepo uspevalo, po mireni pa se je ustavilo.
po nekaj mesecih se je krvavitev ustavila, redna menstruacija je poniknila, sedaj krvavim malo in zelo občasno.
šok pa je bil, ko sem se videla na slikah z morja – zadnje mesece namreč opažam, da si iz glave potegnem ogromne šope las in moji nekdaj bujni lasje so sedaj le še mišji repki in na slikah z morja so jasno vidne plešine na lasišču! to me je izredno prizadelo in začela sem iskati razloge takega odpadanja las, pa mi je na pamet prišla Mirena. Je morda ona res kriva za to? Ali je tak stranski učinek pogost? Ali se stranski učinek, kdaj “povleče nazaj”? torej, je možno obdržati mireno in upati, da se stanje izboljša ali jo naj odstranim?