Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Stranski učinek cepljenja s Pfizer

Stranski učinek cepljenja s Pfizer

Pozdravljeni,

mož je bil v soboto zjutraj cepljen s prvim odmerkom Pfizer.

Zvečer se mu je v križu v eni točki sprožila bolečina, ki je vztrajala 4 dni (sicer ima mož zelo močan imunski sistem, redko zboli, nikoli v življenju ni imel bolečin v križu, v soboto ni fizično delal nič takega, kar bi lahko bolečino povzročilo). Bolečina je najhujša ob vstajanju iz sedečega v pokončni položaj. Ob hoji je praktično ni bilo.

Danes, 5. dan, je bolečina v križu manjša, a se je preselila v ledveni del, občutek ima, kot da ga boli ledvica. Izbrani zdravnik (oz. sestra po telefonu) trdi, da to ne spada med stranske učinke cepljenja (ker pač ni navedeno med učinki) in da si naj bolečino lajša z zdravili.

Zanima me vaše mnenje, zakaj bi lahko prišlo do teh bolečin v križu po cepljenju, ali o tem še kdo poroča? Moža so te nenavadne bolečine skorajda že odvrnile od prejetja drugega odmerka.

 

Lep pozdrav.

Spoštovani, bolečine v mišicah različne intenzitete so po cepljenju pogoste opisane. Zakaj prav v križu in selitev v ledveni del, vam težko rečem. Cepljene osebe bolečine različno zaznavajo: eni jih opisujejo kot občutek hude teže, drugi kot trgajoče (zbadajoče) bolečine, tretji kot tiščanje. Glede na vaš opis so se bolečine vsekakor pojavile vsaj v časovni povezavi s cepljenjem, zato jih potrebno zabeležiti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

najlepša hvala za hiter odgovor.

Zanima me, v kakšnem času bi te mišične bolečine (ali pa,  če izvirajo iz živčevja) morale izzveneti? Verjetno ne gre za stanje, ki bi moralo skrbeti, saj sicer nima nobenih drugih težav? Je mogoče te učinke sporočiti direktno NIJZ, v kolikor bi jih pri izbranem zdravniku zavrnili kot nerelevantne?

Ali po vaših izkušnjah menite, da bo tudi po  drugem odmerku lahko prišlo do težav ali pa ni pravila?

Prijazen pozdrav.

Spoštovani, pravila sicer ni, a pri Phizerju v celoti vidimo več neželenih pojavov po drugem, kot po prvem odmerku.

Če bi se težave z bolečinami ledveno še nadaljevale, jih je vsekakor potrebno razčistiti (opredeliti vzrok) pri izbranem zdravniku. Težave, v povzavi s cepljenjem, namreč izzvenijo v par dneh po cepljenju.

Stranske pojave lahko prijavi tudi cepljena oseba sama in sicer neposredno preko farmakovigilančnega centra na JAZMP: https://primaryreporting.who-umc.org/Reporting/Reporter?OrganizationID=SI

JAZMP potem podatke posreduje na NIJZ.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ponovno hvala za vaš hiter odgovor in prijaznost.

 

Lep pozdrav.

New Report

Close