Strahica
Pozdravljene. Sem 34letna mamica že starejsima otrokoma, v prejšnjih nosečnosti dobenih tezav. Pred 4 leti sem se zdravila z tabletami Ecytara in Helex, sedaj tega ne jem več skoraj eno leto. Osebnemu zdravnika vprašala, če lahko začnem zopet nazaj jesti te tablete in mi je odsvetoval, ker sem noseča. Sedaj sem noseča 15tednov in sem dobila neki strah pred zdravniki, pred odvzemom krvi in pred porodom Sedaj pa, ko morem k zdravniku me zažene takšna panika, da se kar razjocem že en teden prej preden imam pregled in razmišljam kako bom to preživela, bodo drugi videli, da imam paničen napad strahu, ker se mi zdi kot, kot, da bom skupaj padla, vstrasim se, da se nebom začela tresti. Nazadnje, ko sem bila na pregledu pred mesecem dni, sem imela zelo visok pritisk, da mi je merila trikrat. Ko sem pri zdravniku gotova, pa se zopet zelo super počutim. Sem nekaj prebirala po netu in zasledila tablete Braibiome ali ansiovit proti stresu. Me zanima, če jih lahko jem med nosečnostjo?
Hvala za odgovor
Pozdravljeni!
Na vaše vprašanje sem že odgovoril na drugi objavi.
Za tablete in nosečnost bo najbolje, da povprašate zdravnika. Ni pa nobena tableta čudežna.
Verjamem, da vam je zelo težko. Kar opisujete gre za anksiozne misli. Ponavadi je tako, da ko imamo težavo z anksioznostjo, najdemo vedno znova razlog za anksioznost. Npr. če ne bi hodili več k zdravniku pa bi sčasoma dobili anksiozne misli za nekaj drugega. Gre za zapletene psihične procese. Psihofarmaki kot so antidepresivi lahko pomagajo pri zmanjšanju simptomov, ampak ne rešijo težave (zgolj maskirajo simptome). Pomirjevala kot je Helex pa odsvetujem, razen če je prehudo. Namreč, Helex je ob redni uporabi zasvojljiv zato je pri uporabi potrebna velika previdnost. Glede na vašo situacijo (nosečnost), bi vam svetoval, da poizkusite s psihoterapijo. Stres vam povzročajo določene situacije in z govorjenjem in podporo strokovne osebe se boste lahko razbremenili in zmanjšali stres, hkrati pa boste imeli možnost tudi razrešiti psihološke vzroke za vaše težave.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj