Strah, tesnoba
Pozdravljeni.
Sem epileptik, star 40 let, vendar ze nekaj casa brez grand mal napadov. Pijem Tegretol v kombinaciji s Frisiumom. Do sedaj sem s Frisiumom resil vse “tezave”, 6.8.2025 pa sem zacutil tesnobo oz. strah, da Frisium ne zagrabi, v bistvu pa je to bil verjetno le moj strah, napetost, katerega sem takrat zamenjal za auro povezano z napadom.
Naj razlozim: Takrat sem vzel 3 frisiume do 18h, nato pa, ker nisem zelel pretiravati z njimi, sem si rekel bom vzel polovicko Xanaxa (vzel sem ga mogoce 3x v zivljenju). Ker se vedno ni popustila napetost, sem vzel se 4. in nato se 5. Frisium, nakar se vedno nisem cutil izboljsave (najverjetneje se je strah oz. stiska zato stopnjevala), zato sem ob 23h spil 2 piva in sem se pocutil odlicno, vsa napetost je zginla.
Tudi prej sem v kaksnem “nujnem” primeru, ce ni bilo casa ali nisem bil doma, taksen problem resil s pivom, saj mi je takoj pomiril situacijo.
Vendar od 6.8. dalje, cutim tesnobo v prsnem košu in napetost v glavi, ki se stopnjuje zaradi za epileptike znacilnega preverjanja notranjih custev, kako se pocutim, a je po Frisiumu bolje itd.
Kako ta strah zdaj izkoreninit, vrnit na prejsnjo tocko in povrnit zaupanje v Frisium oz. kaj sploh storiti?
Trenutno sedim na kavi na terasi v baru v blizini in medtem ko to pisem cutim da se sproscam.
Spim brez problema. Po vsakem spanju se zgodi “reset”, zbudim se sproscen, nato pa sledi ta agonija, opazovanje notranjih obcutkov kako se pocutim a sem vredu kar potem privede do zgoraj opisanih tezav z napetostjo, posledicno potem s strahom.
Danes sem se zbudil sproscen, spil 1xTegretol in 2x Frisium, vendar sta se potem ta moja napetost in preverjanje notranjih obcutkov stopnjevala in sem dozivel blazjo odsotnost. Ponavadi kadar se mi je to zgodilo, sem bil nato cel dan cisto sproscen, verjetno ker se mi ni nikoli zgodilo da bi se mi v istem dnevu ponovilo. Danes pa sem se vedno napet.
Mi lahko kako pomagate, svetujete?
Pozdravljeni.
Hvala, da ste tako jasno in pošteno opisali situacijo, to je res pomembno, ker omogoča razumeti mehanizem, ne samo simptome. Najprej da razjasnimo: to kar opisujete ni znak, da vaša terapija ne deluje, pravtako ni znak, da se vam epilepsija slabša. Gre za anksiozno-pogojen krog, ki se je sprožil zaradi strahu pred napadom in se nato sam ojačeval.
Prvi dogodek ki ga opisujete je sprožilec. Občutili ste telesno napetost, to se napačno interpretirali kot “auro” in se je pojavil strah pred napadom. Nato ste vzel večkrat zapored Frisium in še zraven Xanax, ampak napetost ni popustila. Anksioznost se je le stopnjevala, Frisium in Xanax, čeprav sta oba anksiolitika, nista uspela je preglasiti ker je telo že bilo v stanju alarma. Moram pa povdariti, da to da anksiolitiki ne delujejo proti anksioznosti, ne pomeni da ne delujejo antiepileptično, ta učinek je očitno še povsem ohranjen. Še dodatno dva piva, sta naredila zadostno razliko (alkohol deluje na iste receptorje kot anksiolitiki), da ste šele potem začutil olajšanje.
Zelo pomembno opozorilo: mešanje večjih odmerkov benzodiazepinov, različnih benzodiaepinov in benzodiazepinov in alkohola ni dolgoročno varna strategija ker možgane uči, da rešitev “pride od zunaj” in krepi strah ker olajšanje ni takojšnje.
Kaj vam svetujem?
- Ne lovite več občutka “aha, zaj je prijelo”. Zdravilo ni namenjeno temu, da vi čutite klik. Njegova naloga je zaščita- ne subjektivni občutek.
Dogovor z zdravnikom. Predvsem o jasnem fiksnem režimu Frisiuma in nasloviti anksiozne komponente (brez benzodiazepinov).
Ko se pojavi misel “kaj če…” Ne odgovarjajte ji. Ne preverjajte telesa. Naredite nekaj zunanjega: sprehod, poslušajte dobro glasbo, pokličite koga… Dejstvo, da ste se na terasi sprostili, je zelo pomemben dokaz, da je sistem reverzibilen.
4. Če vse to ne bo pomagalo, poiščite pomoč strokovnjaka, psihoterapevta in ev. tudi psihiatra.
Lep pozdrav,
Daniela Fiket