Najdi forum

Strah, strah,..

Pozdravljeni!

stara sem 21 let, nasplošno zdrava, nekadila, v srečnem razmerju, z družino, prijatelji nimam problemov – vse je kakor mora bit!
Pa vendar že nekaj časa opazujem, da postajam anksiotična. Vzrokov za to je kar nekaj, pa naj opišem glavnega. Letos poleti se mi je zvečaer pred spanjem nenadoma pojavila tahikardija. Sama sem bila doma, strah me je bilo, počutila sem se grozno..mrzel pot me oblikav, mraz mi je bilo, nonstop sem hodila na vodo,… srce mi je divjalo… z muko sem zaspala in prejokala pol noči.. nekako sem zaspala in zjutraj je bilo ok.. ampak se je tahikardija ponovila… čakala sem, da mine, klicala stareše,… ker ni bilo nič boljše sem šla na urgenco.. kjer so naredili ekg, kazaj sinusno tahikardijo, drugače ok, pritisk ok… Pulz mi je tam kar precej se umiril, zato so mi rekli, da naj bom doma z družbo, da naj se muirim, se zaposlim s čim… pa ni pomagalo,… popoldan sem se vrnila.. spet je bil pulz isti, pritisk ok…so me vseeno poslali v bolnico. Tam so opravili preiskave,… vse BP,..ščitnica ok… edino malo nizek kalij.. poslali so me domov… še nekaj časa sem bila tako v strahu, občasno sem imela malo povišan pulz. Dali so mi tablede Lexaurin – nekaj za umiritev,.. ampak h sreči jih nisem rabila jest…

Zdaj ko je minilo od tega že 5 mesecev – lahko rečem, da se je stanje zelo popravilo. Ne skrbi me več toliko, lahko sem sama doma (prej si nisem upala..me je bilo strah da se ponovi).. pulz se mi ni nikoli tako povišal.. včasih ko sem živčna ali pa razmišlam o takih stvareh se mi poviša, ampak potem se zamotim (klavi me zelo pomiri)…in spet je vse super.

Od takrat imam pa strah pred potovanji. (prej nikoli) Že na vlak mi je problem iti saj če se kaj zgodi, kdo bi lahko pomagal?? .. če si na cesti z avtom je lažje,…. strah me je že če gremo v avstrijo z avtom…. Zmeraj ko kam grem (čeprav redko sama) me skrbi, da se kaj zgodi… potem pa še berem po splletu in je stvar še slabša (panika pred ponovno tahikardijo,.. zdaj me skrbi še za infarkt, čeprav nimam razloga..ampak odkar sem imela problem z tahikardijo mi je gre samo infarkt po glavi) zelo sem se navadila, da nisem sama (kar je slabo) ..da je vedno fant z mano … danes grem pa za 1 dan domov na obisk z vlakom in me že panika daje… vem, da je to anksiotičnost..razmišljala sem o obisku terapevta vendar bi probala najprej sama rešiti,.. mi lahko daste kakšen nasvet?

Lep pozdrav!

Lepo pozdravljena!

Zaradi težav z zdravjem ste razvili anksioznost na istem področju, ki se je pričela širiti še na druga področja. S strahom se je potrebno soočati. Vprašajte se, kaj je v tistem trenutku strahu najtežje kar se vam lahko dogodi? Opazujte se v situaciji strahu, kaj mislite, kaj počnete, kako reagira vaše telo in se poskušajte čim bolj razumsko soočiti s situacijo. Velikokrat morate ravno v takšne situacije, ki vam povzročajo strah, da se boste lažje soočili.

Poleg tega, poskušajte z vsakodnevnimi meditacijami oziroma nečem, kar vas sprošča…Na splošno pa fokus poskušajte usmeriti na druge stvari: delo, družino, partnerstvo…Pomemben je tudi pogovor o vaših strahovih…

Vzamite si kakšno literaturo kot je anksiozna motnja za telebane…v kolikor ne bo bolje vam polagam na srce, da poiščete terapevtsko pomoč.

Vse dobro vam želim,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]
041 535 555

New Report

Close