strah pred visino, vrtoglavica
Imam 28 let. Vendar pa se ze od otrostva soocam s problemom strahu pred visino. Kadarkoli in kjerkoli se povzpnem visoko, postanem vrtoglav. Oblije me grozen obcutek, da se bo kaj zgodilo in bom padel dol. Srce mi zacenja zelo hitro utripati, preplavljati me zacno pesimisticne in panicne misli o nesreci. Sicer se potem ze znam vsaj za silo obvladati in si dopovedujem, da je moj strah povsem odvecen – da ni niti najmanjse moznosti, da bi se mi sploh kaj zgodilo (kar je sicer tudi res). Ampak, povsem pomirjen sem zopet tedaj, ko sem ponovno na varnih tleh spodaj – “v dolini”-
No, nisem preprican, ce ima to sploh kaksno povezavo, pa vendarle bi omenil tole. Nekje sem prebral (morda v kaksni Freudovi knjigi, res se ne spomnim)), da pomeni strah moskega pred padanjem navzdol v bistvu to, da je impotenten oz. da se boji, da bo odpovedal v ključnem trenutku spolne zdruzitve z zensko. Zase, bi dejal, da sem heteroseksualno usmerjena oseba in da dosedaj nisem imel tezav z impotenco.
Prosil bi ustreznega strokovnjaka za nasvet, kaj lahko storim za odpravo ali pa vsaj ublazitev tega mojega strahu pred visino. Ali se sploh da kaj storiti? Prosim za odgovor po elektronski posti. Hvala!
Dragan
Spoštovani Dragan,
oglejte si najprej moj današnji odgovor Evi, v njem sem opisal dve vedenjski terapevtski tehnikiki ju tudi vam priporočam.Kar zadeva psihodinamske razlage vzrokov za vaše težave,jih bo treba poiskati v vašem aktualnem življenju, ne le v preteklosti.Nalogi bo kos psihiater, ki vam bo v začetku za določen čas morda predpisal katerega izmed anksiolitikov, kasnejše oblike terapije pa se bodo ravnale po vašem začetnem odzivu.