Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Strah pred RSV

Strah pred RSV

Spoštovani,

doma imam 6 mesecev starega dojenčka. Bila sem na obisku pri starših, kjer pa je bil moj oče boln – prehlajen, kašelj.. in tak poljubil mojega otroka (o njegovi neodgovornosti ne bi zgubljala besed). Otroka sem seveda takoj pobrala in šla domov. Danes, naslednji dan sem zbolela tudi sama (oleče grlo). Zelo me skrbi, da ima moj oče RSV in da ga je prenesel na mojega sinčka. Kaj pomeni RSV za 6 mesečnika, ali so pogoste hospitalizacije? Ali lahko sploh kaj naredim? Kako dolga je inkubacijska doba?

S sinom sva bila v novembru hospitalizirana na ibfekcijski ukc zaradi covida (visoka vročina, neodzivna na antipiretike) in za oba je bila to nočna mora, zaradi katere me spreleti srh, če bi mogla biti spet hospitalizirana zaradi rsv.

Hvala in vse lepo v 2024!

Zaradi zamude pri mojem odgovoru je sedaj verjetno zgodba že “razpletena”… Ker je inkubacijska doba za RSV okužbo 2-5 dni (torej za vaše boleče grlo vseeno ni bil kriv neodgovorni oče).

Najbolj ogroženi za težji potek RSV okužbe so dojenčki v 1. mesecu starosti in prezgodaj rojeni, po 6. mesecu pa je tveganje za težak potek z bronhiolitisom majhno. A so vseeno prehlajeni – imajo zamašen nos, kihajo, pokašljujejo, se slabše hranijo, slabo spijo. Tu največ pomaga bivanje – sprehod zunaj (tudi če dežuje), spiranje noska s fiziološko raztopino, ob težavah pri hranjenju in ponoči še kakšna kapljica Operila v nos (a le za 2-3 dni, da ne poškodujete sluznice).

Trenutno je Slovenija preplavljena z virusi, ne le RSV, tu so rinovirusi, koronavirusi, gripa… Zato je najbolj varno biti doma, si pogosto umivati roke, jih držati stran od obraza (zlasti si ne smemo “mencati” oči), redno zračiti stanovanje (ki naj ne bo pretoplo), uživati veliko tekočin (tudi dojenčku ponudimo večkrat na dan vodo). Tarčnega zdravila pa žal (še) ni, tudi za RSV ne.

Lepo bodite!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

podobna zgodba se je ravno včerja zgodila pri meni. Imam 4-mesečno hčerko, ki se je včeraj 4 ure pazila pri moji tašči, saj sem sama imela žal neodložljivo obveznost. Ko sem prišla do tašče po hčerko in mi je ponudila kavo, pa sem opazila da tašča smrka in pokašljuje. Vem, da jo je pestovala in zagotovo tudi poljubila po glavici, saj jim tega navadno ne odrekam. Zdaj pa me je zelo strah. Sploh ne vem, kaj naj naredim. Hčerka je zaenrkat še zdrava in dobro razpoložena. Kolikšna je verjetnost prenosa RSV?

 

Zelo težko se izoliram, da hčerkica sploh ne bi zbolela, saj moj partner dela v ZD in je tam kot hišnik zelo v stiku z vsemogočimi boleznimi. Najbrž se malo prekužit pa vseeno mora otrok? 🙁

Imate kak nasvet?

 

Hvala za odgovor.

Glavni nasvet je: BREZ PANIKE. Predvsem zato, ker večine stikov, ki potem privedejo do bolezni pri dojenčku, ne morete prav učinkovito preprečiti. Še zlasti, ko zbolite vi ali očka (to, da dela v ZD, ni ravno velik dejavnik tveganja, saj kot hišnik nima tesnega stika z bolnimi obiskovalci, tu so bolj ogroženi zdravniki in medicinske sestre; vseeno pa zanj velja, da je umivanje in razkuževanje rok “zakon”).

Verjamem, da se vaša tašča zaveda nevarnosti zlasti virusnih okužb dihal pri tako mladem dojenčku. In da ve, kakšni so ukrepi za preprečevanje prenosa. Zato morda ni delila poljubčkov…   (Če se vam zdi, da je kakšno od priporočil pandemije COVID pozabila, jo pa kar opomnite.)

Srečno vam želim, s čim manj podobnimi stresi v naslednjih zimskih “prehladnih” (ne mislim temperaturno) tednih!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close