Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Strah pred rakom želodca oz. požiralnika

Strah pred rakom želodca oz. požiralnika

Spoštovani,

v zadnjem tednu se mi pojavlja močna pekoča bolečina v zg. predelu prsi (želodec?) in v požiralniku. Na trenutke se mi tudi zelo močno spahuje. Ker non-stop razmišljam, da je kaj groznega narobe z mano, imam včasih občutek, kot da bi imela “zadrgnjeno” grlo. Od petka imam tudi rahlo povišano T (malo nad 37), lahko da tudi od prej, vendar si T prej nisem merila. Zadnjih nekaj tednov sem tudi bolj zaspana, kdaj pa kdaj tudi utrujena. Ta bolečina se je pojavila skoraj sočasno z občutkom pogostega tiščanja na vodo in malo obilnešega redkega izcedka (zelo sem se ustrašila, da gre mogoče celo za inkontinenco). Izvidi vode niso pokazali nič posebnega, samo povečano gosto sluz. Zdaj čakam na pregled pri ginekologinji. Zaradi pogostih bolečin v trebuhu (ki niso bile vedno na istem mestu), so mi v mesecu juniju opravili UZ organov trebuha (ni bistvenih odstopanj od normale), ginekologinja pa še notranji UZ, ki tudi ni pokazal nič posebnega, razen malo ponižane maternice, ki pa naj ne bi povzročala bolečine. Konec meseca avgusta sem opravila še kolonoskopija. Ta tudi ni pokazala drugega kot hemeroide II. stopnje. Pred 5. leti so mi namreč odkrili hiperplastični polip (ni šlo za tumorsko rast). Pred dvema mesecema sem imela samo enkrat črno blato (bolj tekoče), sicer odvajam dokaj redno in normalne barve.

Pred 8 leti sem že imela težave s kislino. Takrat sem opravila gastroskopijo, ki je pokazala, da je sluznica požiralnika sicer primerna, ora serata pomaknjena proksimalno, na odprti kardiji blage trakaste vnetne spremembe. Več mesecev sem se zdravila z Ultopom in Ranitalom. Od takrat nisem imela kakšnih posebnih težav na tem področju. Imam pa zadnji 2 leti težave s pogostimi virozami, ki se vlečejo tudi po par tednov – pogosto ostane nizka T in bolečina v prsih. Pregled pri revmatologu in scintigrafija je pokazala blago vnetno dogajanje v področju trebuha levo. Nadaljnji pregledi v tej smeri niso pokazali nič posebnega. Svetovana je bila tudi biopsija sluznice na ORL, vendar me osebni zdravnik tja ni poslal.

Stara sem 40 let in imam 6-letnega otroka. Upam, da sem napisala dovolj podatkov. Zeeeelo namreč paničarim, da imam raka, prav obsedena sem s to mislijo. Upam, da me boste lahko vsaj malo potolažili. Zadnje dneve je namreč že tako hudo, da jem Persene. Tudi pred kolonoskopijo sem močno paničarila, ko pa se je izkazalo, da ni nič hudega, je tudi bolečina v trebuhu počasi začela izginjati. Ali je možno, da se mi vse to dogaja zaradi živcev?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš cenjeni odgovor.

Pozdravljeni!

Rak požiralnika je redka bolezen v vašem starostnem obdobju, bolniki imajo pogosto težave v smislu težkega požiranja, zatikanja hrane in hujšanja.Laboratorijsko ugotavljamo slabokrvnost. Težave, ki jih opisujete so refluksne narave. Svetujem vam zdravljenje z zaviralci protonske črpalke in če se stanje ne bo izboljšalo, je potrebno opraviti gastroskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close