Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina strah pred rakom na črevesu

strah pred rakom na črevesu

Spoštovani,
zacela sem spremljati vaše strani in sem zelo navdušena, cenim vašo pomoč in sem prepričana, da marsikomu na zelo preprost in učinkovit način pomagate rešiti marsikatero skrb.
Moje vprašanje, ki se nanaša na odvajanje, je zelo konkretno. Seznanjena sem z navodili o vrsti prehrane, zadostne količine pitja, skrbi za rednost odvajanja, nevarnostih stresnega zivljenja in pomanjkanja casa, pa tudi pomanjkanja gibanja, kar vse vpliva na urejeno delovanje ptrebave. Navodil se pretežno držim, dosledno pa res ne. Vse življenje urejenost moje prebave niha. Občasno uporabim odvajalo (predvsem na potovanjih), ker imam močan občutek napetosti v trebuhu, včasih si doma privoščim tudi klistiranje.
V zadnjem času imam občutek, da blato zastaja v zadnjem delu debelega črevesa, lahko ga celo dosežem s prstom, vendar ne čutim “pritiska”. Lahko ga odstranim manualno, vendar ostane občutek nepopolne izpraznjenosti.
Če močno povečam količino balastnih snovi in npr. namočenih suhih sliv, se zadeva malo izboljša.
V družini raka ni bilo, hemoroide sem imela le v času nosečnosti, v izločkih ni sledov krvi.
Zanima me, ali opisan občutek ne kaže na kakšno zaporo. Ali je klistiranje koristno ali ne? Ali lahko pogosti posegi s prstom povzročijo kakšno poškodbo? Kako lahko vem, kdaj je črevo popolnoma izpraznjeno? Strah mi vzbujajo nekateri članki, ki omenjajo nevarnosti zaradi zastajanja izločkov na stenah debelega črevesa.
Ali bo v prihodnje res potrebno preventivna kolonoskopija, tako kot to velja za redne preglede pri ginekologu?
Vljudno se zahvaljujem za pojasnilo. N.N.

Spoštovani!

Za občutje nepopolnega izpraznjenja črevesja je lahko več razlogov, nekateri so tudi zelo banalni: npr. razširitev terminalnega dela črevesja, zato se tam lahko nabere večja količina blata, ne da bi izzvala pritisk na blato. Strahu se pa na ta način ne boste znebili, svetujem vam, da obiščete proktologa (napotnico vam bo dal vaš osebni zdravnik), ki bo lahko že s preprosto rektoskopijo odkril razlog, za slikanje (irigografijo) ali neposredni pregled celotne sluznice debelega črevesa (kolonoskopija) pa se bo odločil na osnovi indikacij. Mislim, da je prav, da je človek pozoren na težave, ki jih ima in da se brez zadržkov odpravi k zdravnikom, da se vzrok za simtpome odkrije. Zaradi tega naj vam ne bo nič nerodno, tudi avto peljemo na redni servis, zakaj ga pa ljudje ne bi bili deležni?! Seveda pa ni vse rakastega izvora, tudi v vašem primeru mislim, da ne bodo našli kaj pretresljivega, vendar zakaj bi ugibali in se žrli?
Lep pozdrav!

New Report

Close