Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Strah pred prezgodnjim porodom

Strah pred prezgodnjim porodom

Sem 25 teden in zaradi kratkega materničnega vratu moram počivati, mirovati.
Zadnje dva dni se mi dogajajo tudi krči, predvsem ponoči. Trajajo kake pol ure. Čez dan mi večkrat otrdi trebuh.
Zelo me je strah in dnevi gredo tako počasi.
Je katera doživljala kaj podobnega? Kako “počivate”? Strogo le ležite ali…
Morda katera ve, ali je sedenje škodljivo?

Jaz sem bila na istem. V 25.tednu so me hospitalizirali, dobila injekcijo za razvoj otrokovih pljučk in s strogim ležanjem (samo v WC in nazaj) dočakala 32. teden.

Pa je bilo vse ok?

še to: si imela kakšno terapijo? Si imela tudi popadke ali zgolj kratek MV?
Mene je zelo strah. Sem doma in počivam, malo grem za računalnik, wc, za mizo pojesti in to je to. Drugo preležim oz. skušam najti ustrezne polsedeče položaje.

Buscopan in magnezij sem jemala zaradi otrdevanja trebuha, to je bilo vse. Pri nas se je vse srečno izteklo, želim tebi enako. Ampak res počivaj, da si ne boš kdaj kaj očitala.

Otrdevanje trebuha in krči so nekaj normalnega. Pomembno je, da si ne ustvarjaš nepotrebnega stresa (skrbi), to je najslabše. Probaj se sprostit čimbolj in čimmanj razmišljat o prekratkem materničnem vratu 😉 Uživaj v tem čudovitem obdobju. Usmeri se v pozitivne misli in ne v tisto, kaj bi se lahko zgodilo. To se lahko vedno in vseh primerih. Strah je največji sovražnik.

Vem. In strah skušam odgnati. Vendar mi ne gre najbolje. Kakšne misli, ki si jih najmanj želim, se kar prikradejo in…
Naslednji teden imam pregled in bomo videli.
G.N. koliko pa je meril tvoj MV? Kaj je bilo prej – otrjevanje trebuha ali izmerjen kratek maternični vrat?
Hvala obema. Lažje je če deliš misli.

Maternični vrat je bil 1 cm. Krče sem imela že od samega začetka (zanosila po IVF), otrdevanje trebuha se je pa pojavilo okoli 23.tedna. Ti samo lepo počivaj, ko boš enkrta prilezla v 28.teden bo “tahudo” že mimo, takrat je otrok dovolj močan. Vsak dodatni teden je potem plus.
Je pa maternični vrat živa stvar, tako da se lahko tudi podaljša, ne samo krajša. Pri meni se sicer to ni zgodilo, poznam pa primere ko se je zadeva popravila.
Srečno ti želim. Kakšno knjigo v roke, pa bo minilo kot bi mignil.

Poskušam čim več ležati. Morda veš, kako je s sedenjem? Zelo mi paše, če sedim, tako nekako na pol, na kavču.
Bojim pa se, da to ni ok.

evo jaz sem v 24 tednu krvavela. dobila buscopan, počitek, vzdržnost od spolnih odnosov, bolniška seveda. bila čisto napsihirana, do 29 tedna se nisem upala premaknit. ves čas prepričana, da bom rodila prezgodaj. no rodila sem 2 tedna čez rok, pa še to ker so mi porod sprožili:)

Oh, kako razumem, obe plati, paničarjenje, ter prepuščenost v usodo. Nekaj let po zadnji objavi, itak nas je še vedno polno s prekratkim materničnim vratom, slišiš celo, da so nekatere odprte celo nosečnost pa lahko veselo skakljajo okrog… ker enostavno verjamejo da bo vse OK, in da nimamo enostavno kaj storiti, kot počivati.
Ste imele kdaj občutek, da lahko nožnico in maternični vrat stisnete in da je dolg kljub diagnozi skrajšan maternični vrat? Ali pa ravno obratno, da vas že odpira od znotraj. Jaz imam občutek kot, da se dete od znotraj zaletava z glavo in čaka pa se trudi, da bi prišel ven 🤔

Pozdravljena!

V takih primerih, ko gre za možnost prezgodnjega poroda, je dobro upoštevati navodila osebnega ginekologa. Kot so že napisale zgoraj – počitek, pitje magnezija, jemanje predpisane terapije, odsvetovani pa so spolni odnosi in druge aktivnosti, ki bi lahko vplivale na trenutno stanje.

Prejela ste tudi dober nasvet, da je dobro ostati kar se da sproščen. Vem pa, da je to v praksi malo težje izvedljivo. V takih primerih, ko ste dejansko same zaprte doma in samo čakate kako bo potekal dan, se res lahko pojavijo neprijetni občutki.

V kolikor bi potrebovala svetovanje oziroma pogovor, se je dobro obrniti tudi na babice, ki opravljajo obiske na domu – individualne priprave na porod oziroma svetovanja.
Lahko kontaktirate tudi mene, če začutite, da bi potrebovala dodatno podporo.

Se pa otrok vedno bolj in bolj krepi, raste in razvija. Tako da z vsakim dnem, ko sta še takole skupaj, pridobi veliko.

V primeru, da bi se pojavile kakšne krvavitve, močnejši krči, močno zatekanje, ipd., pa kar do osebnega ginekologa oziroma na pregled v porodnišnico.

Vse dobro vam želim,

Klavdija Slapar, diplomirana babica ter štud. zakonske in družinske terapije Inštitut Ataleya, zavod za izobraževanje in svetovanje www.ataleya-svetovanje.com GSM: 041-429-425

New Report

Close