Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika strah pred posegi

strah pred posegi

Pozdravljeni!

Imam 33 let.
Zobozdravnica mi je zelo dolgo zdravila spodnjo 5-ico desno. V tistem času se je poškodovala plomba na 6-ici spodaj levo in jo je izpulila ter še naprej zdravila 5-ico desno. Tudi na 4-ici desno sem imela zalivko.
Ker sem bila zelo razočarana, da mi je vmes morala izpuliti zob, ki ga ni zdravila in mi o tem ni nič povedala, sem morda res neupravičeno, izgubila zaupanje in tudi strah pred zobozdravniki se je še poglobil.
Nato se mi je 5-ica desno zlomila, ostal je le še zunanji obod zoba ob licu. K zobozdravniku nisem šla. Nato se i je zlomila še štirica desno-po koščkih, sedaj mi je ostala le še škrbina. Zadnji majhen košček zoba, ki je štrlel ven, sem pred nekaj dnevi sama izpulila.
Na mestu obeh zob imam globoke luknje, težave so s hrano, ki jo težko spravim ven in dlesen občasno tudi oteče-takrat si jo predrem, da izteče gnoj in zdravim s propolisom.
Vem, da tako ne gre več naprej in bo treba k zobozdravniku.
Toda berem, da bo potrebno zoba nadomestiti, za kaj takega pa nimam denarja, oziroma max 200 €.
Sram me je k zobozdravniku, strah, kaj mi bo povedal.
Kaj naj sploh storim? Kako se zobovje sploh lahko sanira?
Hvala.

Pozdravljeni,

žal je tako, da prej kot greste na obdelavo zoba k zobozdravniku, ceneje je. Zalivka je najcenejša, če se čaka, da pride karies do živca, je potrebno endodontsko zdravjenje, ki je že dražje, če se čaka toliko časa da je krona uničena, je potreben zatiček in krona, kar je še vedno ceneje, kot delati mostiček ali implantat, ker ste čakali toliko časa, da ste izgubili zob.
Pred vsako ekstrakcijo (puljenjem) zoba, pa vam je dolžen zobozdravnik pojasniti, zakaj se zoba ne da več rešiti in če niste prepričani v njegovo razlago, greste po drugo mnenje.
Jaz o vašem zobovju in postopkih ne morem soditi, ker ne vas, ne rentgena nisem videla.
LP Andreja

New Report

Close