Strah pred ponovitvijo
Pozdravljeni,
stara sem 34 let in še brez otrok. Z možem, ki je mlajši 5 let sva se odločila imeti otroka. Ob tem pa se pri meni malce zaplete, morda tudi neupravičeno. Mož ima pet let mlajšega brata, ki je težko duševno in telesno prizadet. Njegovi starši so z informacijami o tej prizadetosti zelo skopi. Možev brat se je rodil prezgodaj, v mislim da v osmem mesecu (starši ne povedo), ob rojstvu je doživel dihalno stisko, pljuča so se mu sesedla. Čez nekaj mesecev je mati opazila, da se otrok ne razvija, kot se je starejši, npr. ne sedi sam, ne dviguje glavice,… Po pregledih so ugotovili, da ima cerebralno paralizo in da ni DNK napak. Toliko so mi povedali. V času odraščanja je bil otrok zelo bolan, ima zelo slab imunski sistem, odkrili so mu prirojeno srčno napako,…
V drugi situaciji, pa mi je tast zaupal, da jima je takrat zelo znani ginekolog rekel, da onadva sploh ne bi smela imeti otrok, ker sta nekompatibilna.
Moje vprašanje pa je sledeče; je ob dejstvu, da ima mož brata, ki je hudo telesno in duševno prizatet, brez napak v DNK smiselno obiskati genetsko posvetovalnico?
Na kakšen način se naročim, je potrebna napotnica ali pa zadostuje obisk brez napotnice? Katere izvide prizadeteka fanta bi bilo smiselno prinesti s seboj, zgolj iz obdobja, ko je bil dojenček ali pa morda kar vse, da jih sam doktor selekcionira?
Hvala za pomoč in nasvet,
LP Minkica
Pozdravljeni,
minilo je nekaj časa, odkar sem vam zastavila zgornje vprašanje. Vsak dan z nekakšnim pričakovanjem obiskujem forum in potiho upam na vaš odgovor. Upam, da me niste spregledali in da niste odgovorili, ker ste preveč zaposleni. Vljudno vas prosim, da ko boste utegnili, odgovorite tudi na moje vprašanje.
S spoštovanjem,
Minkica.
Pozdravljeni,
lahko razumem da veliko razmišljate o svojem bolnem svaku in se sprašujete ali morda le niso vzroki njegove prizadetosti poleg prezgodnjega rojstva tudi drugi npr. genetski. Odkrito in obzirno se o tem pogovorite z možem. Verjemite mi, razumel vas bo, ker to gotovo tudi njega teži in skrbi.
Seveda je smiselno, da se oglasita v genetski posvetovalnici, vendar bo obisk veliko bolj koristen, če bosta lahko pridobila medicinsko dokumentacijo (tudi pediatrično) o svakovi bolezni. Pomembna je dokumentacija, ki opisuje opravljene diagnostične preiskave za pojasnitev vzrokov njegove bolezni. Pred vsakršnim mnenjem jo bo moral zdravnik skrbno preučiti. Če je dostopna, lahko prineseta tudi celotno dokumentacijo. Prepričana sem, da bi vama starši pomagali zbrati potrebno medicinsko dokumentacijo, če se bosta z njimi pogovorila.
Mislim da bi bilo zelo dobro, da to storite čim prej, tudi vaša biološka ura namreč neusmiljeno teče. Sedaj pa ste še mladi. Za posvet potrebuje eden od vaju napotnico svojega osebnega zdravnika ali ginekologa.
Lep pozdrav