Najdi forum

Strah pred norostjo(shizofrenijo)

Pozdravljeni,
star sem 16 let in sem moški.
Z anksioznostjo trpim od lanskega leta(dobil sem jo ko sem se razšel z bivšo punco). Vglavnem imam hipohondrijo(strah pred boleznijo).
Meseca Maja sem imel strah, da imam sladkorno bolezen(dobil sem vse simptome…šel sem si zmert krvni sladkor v lekarno kjer je bilo vse v redu). Imel sem že multiplo sklerozo, možganske tumorje(mislm kot strahove/hipohondrije).
Vglavnem imam te obsesivne misli.

Zadnje par mesecev imam pa en strah. Imam strah pred duševno motnjo shizofrenijo(bolezen me je zanimala ker sem v šoli naredil referat glede te bolezni). Vglavnem problem je, da se bojim da bom kar naenkrat začel slišiti glasove. In zdaj se pojavlja naslednje:
Ko slišim zvoke v naravi(od avtomobilov, ko se ljudje pogovorjajo) dobim paničen napad(ker mislim da sem začel slišati glasove). “Glasove“ ki jih slišim so samo zvoki, ki ne govorijo nečesar. Npr. zadnjič sem bil na avtobusu in sem slišal zvok enega moškega. Takoj sem dobil napad strahu in zatem sem ugotovil, da je glas prihajal od radija, ki ga je mel prižgan en na zadnjem sedežu.

V družini nimam primera shizofrenije in ne zlorabljam substanc.
Imam pa primere anksioznosti in obsesivno kompulzivne motnje v družini.

Drugače sem socialen človek, rad se družim s prijatelji. Nimam iluzij/paranoj….

Pozdravljeni Aleksander,

Za hipohondrijo je značilno, da si vedno znova najdemo novo bolezen, ko prejšnjo enkrat ovržemo. Če prav razumem so se vam naknadno pojavili še simptomi panike.

Ste se o tem pogovarjali z vašimi starši ali osebam, ki jim zaupate? Se lahko pogovarjate z vašimi starši o vam pomembnih stvareh, težavah, dogodkih?

Za vaše stanje obstajajo vzroki in ti tičijo v vašem nezavednem. Predlagam vam, da morda poizkusite s psihoterapijo in tam raziščete, razrešite kaj tiči za temi simptomi, kaj je tisto kar vam povzroča hipohondrijo in panične motnje.

Če imate še kakšno vprašanje ali komentar ste dobrodošli, da ga zapišete.

Želim vam veliko uspeha.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close