Strah pred mozganskim tumorjem
Pozdravljeni.
Obračam se na vas, ker sem resnično zaskrbljena in bi prosila še za vaše mnenje. Imam tudi težave s tesnobo in anksioznostjo, zato je moj strah na momente prav nevzdržen.
Sin je star 7 let in ker mi je zadnja 2 meseca občasno potožil, da ga bolijo noge, sem ga peljala k pediatrinji. Najprej je posumila na rastne bolečine, ko pa sem omenila, da mi je nekajkrat omenil tudi, da ima mravljince v nogah ali v roki (3x se je to zgodilo tudi ponoči), me je zelo prestrašila, ko ga je napotila k nevrologu, češ da otroci navadno nimajo mravljincev. Tudi sama mu je opravila osnoven nevrološki pregled in je bilo vse v mejah normale.
Ker je dobil datum za pregled šele v decembru (pod napotnico hitro), bom do takrat umrla od skrbi.
Prosila bi vas, če si lahko preberete spodnji opis kaj se mu dogaja v obdobju zadnjih 3 let in podate svoje mnenje. Verjetno bi se zadeva v tem času že drastično poslabšala, če bi bilo kaj takega kot je tumor?
– Že od leta 2022 občasne epizode z bruhanjem zjutraj ali dopoldne. Ponavadi večkratno bruhanje približno polovico dneva, potem je ok, ima ponoven apetit. Vmes po dlje časa (tudi par mesecev) nič. Včasih je to ob boleznih/vročini, včasih brez očitnega razloga.
– Občasno se mu vrti, vrtoglavice so kratkotrajne, ponavadi ob kakšnem gibanju. Ima tudi slabosti pri daljši vožnji z avtom.
– Vsako leto spomladi pozitiven na streptokok, tudi po 2x ali 3x zaporedoma. Včasih ima tipično angino, včasih samo boleče grlo s povečanimi mandlji in bezgavkami. Pogosto ima skupaj z angino/virusnih obolenjem tudi gnojno vnetje oči.
– zadnja 2 meseca je nekajkrat potožil o bolečinah v nogah ali samo v eni nogi in o mravljincih. Običajno se mu pojavijo po dolgotrajnem sedenju (recimo na wc-ju) v nogah, nekajkrat so se mu v roki pojavili tudi ponoči ali zjutraj.
– zadnje pol leta je bolj razdražljiv in občutljiv
Se opravičujem za dolg spis, vendar sem res v popolnem krču od strahu pred najhujšim.
Hvala in lp.
Razumem vaš strah, ampak te hude zadeve se razvijajo zelo hitro in ne trajajo 3 leta. Prvi in najpomembnejši znak, pred bruhanjem, pa je hud glavobol, ki ne poneha in se stopnjuje. Ob odsotnosti nevroloških znakov je diagnoza, ki ste jo napisali, še manj verjetna.