Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Strah pred morebitno okuzbo s salmonelo

Strah pred morebitno okuzbo s salmonelo

Pozdravljeni. Sem noseca v 14. tednu, zelo pazim pri prehrani, a vceraj sem pri kosilu pomotoma pojedla kos peciva, za katerega sem naknadmo izvedela, da so bila v kremi surova jajca. Zdaj me zelo skrbi za okuzbo s salmonelo. Mocno upam da do okuzbe ni in ne bo prislo. V primeru pa da bo, bo lahko vseeno z dojenckom vse v redu? Ali so obicajno v takih primeri zelo hudi zapleti za dojencka?

Odgovor na objavo uporabnika
Nosecnica150, 24.11.2025 ob 17:09

Pozdravljeni. Sem noseca v 14. tednu, zelo pazim pri prehrani, a vceraj sem pri kosilu pomotoma pojedla kos peciva, za katerega sem naknadmo izvedela, da so bila v kremi surova jajca. Zdaj me zelo skrbi za okuzbo s salmonelo. Mocno upam da do okuzbe ni in ne bo prislo. V primeru pa da bo, bo lahko vseeno z dojenckom vse v redu? Ali so obicajno v takih primeri zelo hudi zapleti za dojencka?

Pozdravljeni,

možnosti za okužbo s Salmonello so pri nas ob uživanju peciva s surovim jajcem majhne, a vseeno vedno svetujemo, naj nosečnice uživajo samo toplotno dobro obdelana jajca. Nosečnice  imajo namreč spremenjen imunski odziv in so bolj občutljive za mikroorganizme, tudi za črevesno bakterijo Salmonello.

Če bi prišlo do okužbe, se to pokaže z drisko. Ob prvi driski zato nosečnici s sumom na okužbo svetujemo, da obišče zdravnika. Običajno odvzamemo vzorec blata, da v laboratoriju ocenijo, ali je Salmonella prisotna. Če je prisotna, damo antibiotike in tako v veliki večini primerov preprečimo zaplete pri nosečnici in plodu. Nezdravljena okužba, ki se kaže z drisko pri nosečnici, pa lahko povzroča zaplete in  je nevarna tudi za plod.

Salmonella je zlasti nevarna, če pride do masovne okužbe, znaki se pojavijo že nekaj ur po zaužitju okužene hrane. Najbolj nevarna so živila, ki vsebujejo surova jajca (majoneze, tiramisu ipd, tudi mehko kuhana jajca), slabo pečeno piščančje meso in svinjina. POZOR MED PRAZNIKI!

Torej, če se pojavi driska, je treba na pregled. Če ni driske v nekaj urah, do okužbe ni verjetno ni prišlo.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close