strah pred letenjem
Pozdravljeni,
moja težava me spremlja že celo življenje in čedalje bolj mi gre na živce.
Problem je ker si ne upam nikamor z avionom. Ni me strah da bo padel dol, strah me je bit v prostoru, gor na nebu, kjer ne moreš nikamor. Opažam da se res bojim zaprtih prostorov-takih majhnih-npr. v solarij ne grem ker te pokrijejo, v dvigalo grem samo če gre kdo zraven,sama ni pogojev da bi šla.
Zakaj je tako? Kako, če je sploh možno, bi premagala strah pred letenjem? To da se soočim s strahom mi ne pomaga ker nebi šla nikoli probat, ker točno vem da bi bila tako živčna da sihat ne bi mogla.
Hvala za nasvet
Torej imaš neke vrste klavstrofobijo.
Takšen odziv na zaprte prostore je pridobljen oziroma naučen.
Te je kdaj kdo kje zapiral ? Imaš kakšne izkušnje z ustrahovanjem ?
O čem razmišljaš, ko si pod vplivom tega strahu ?
Kaj bi se ti lahko zgodilo, na primer v dvigalu ?
Tudi, če obstane, lahko pokličeš in te rešijo…padet dol ne more, ker je večkrat zaščiteno…
Letenje pa je eden izmed najvarnejših načinov prevoza..po letalu se lahko sprehodiš..prav tako na letalu nisi sama….
Če se poglobiš vase, opaziš, da je strah neupravičen in nima nobene realne podlage.
Je le odziv na nek spomin, ki pa je le spomin in ni realnost.
Strah se pojavi, ko izgubiš občutek varnosti in to zaradi misli in prepričanj.
Saj že vnaprej sama opisuješ, da ne bi niti probala…kar pomeni, da že vnaprej s svojim razmišljanjem v sebi ustvarjaš nek strahoten scenarij.
Zavestno spremeni svoj način razmišljanja in razmišljaj pozitivno, pa ne bo strahu.
Forum je zaprt za komentiranje.