Najdi forum

Pozdravljeni!

zadnje čase prebiram vaš forum in sem sicer že našla nekaj podobnih odgovorov na težavo pododno moji, pa vendar vseeno želim odgovor na mojo težavo. Namreč zadnje čase (sploh zadnje tri leta od prve nosečnosti) imam paničen strah pred izgubo bližnje osebe, predvsem moža. V otroštvu in mladosti sem imela težave z očetom, ki je bil verbalno, psihično in tudi fizično nasilen do mame, včasih tudi do mene in starejšega brata. Ko se je brat poročil in odselil od doma sem ostala sama doma, kjer sva se z mamo sami bojevali proti očetu, tako, da sem še bolj občutila njegovo početje. V glavnem, kot sem že omenila se panično bojim izgube moža. Poročena sva pol leta in je zelo dober do mene in otroka. Ker se v službo vozi v oddaljen kraj (cca. 1,5 ure vožnje v eno smer) se predvsem panično bojim, da se mu bo kaj zgodilo na cesti. MOram povedati, da nisem imela še kakšne podobne izkušnje, da bi se komu od bližnjih zgodilo kaj na cesti, zato tudi ne vem od kod ti strahovi in panika v meni. Prav tako mora večkrat na službeno pot za 2-3 dni in takrat dokler ne vem, da je na mestu npr. v hotelu sem nervozna, živčna,ne morem jesti, spati tudi po celi dan razmišljam kako je, če je vse v redu, telefon nosim vsepovsod s sabo v slučaju, da pokliče..Je pa še zdaj toliko slabše, ker sem tudi na začetku druge nosečnosti in ker sem že v prvi nosečnosti bila nervozna v sebi, nemirna nočem, da se mi to ponovi še enkrat. Želim imeti mirno in srečno nosečnost, ne pa da se vsaki dan sekiram, če ga ni ob uri doma, kje je, kaj se je zgodilo ipd. To opažam pri sebi sploh še bolj izrazno po rojstvu 1.otroka. Je pa zelo razumevajoč mož, nikoli nič ne reče, če ga kličem, vem pa da bi jaz znorela, če bi me nekdo ves čas nadziral in kontroliral. Moram povedati, da nimam skrbi glede varanja, res me samo skrbi, da se mu ne bi kaj zgodilo. Prosim vsaj za en nasvet kako se rešiti tega strahu in panike. Sicer se zamotim z otrokom in delom, vendar p glavi mi skoz roji 100 stvari, scene si kar že ustvarim v glavi in to tako živo, da že začnem verjeti vanje.

Lepo lepo hvala za pomoč in odgovor

ž

Pozdravljeni!

Vaše trenutne težave bi lahko opredelili kot vrsto anksioznih motenj torej strah pred izgubo ljubljene osebe. Razloge za težave vidim v vaši preteklosti. Kot navajate, je bil oče do vas, brata in matere nasilen. Ko se je brat odselil, so stvari postale za vas nevzdržne, saj ste morali sami z materjo prenašati očetove nasilne izpade. Torej vas je brat zapustil v milosti in nemilosti očeta. Vi ste ga potrebovala, njega pa ni bilo, mogoče se sedaj bojite, da vas bo podobno kot brat zapustil mož? Prav sedaj, ko potrebujete njegovo oporo pri vzgoji in rojstvu otroka. Zaradi strahu ste napeta, kar pa sigurno ne vpliva dobro na potek nosečnosti. S tem tvegate morebitne nezaželjene posledice.

Z anksioznimi motnjemi se je mogoče spopasti na različne zelo uspešne načine (terapije, zdravila idr.). Predlagam vedenjsko kognitivno terapijo, O tem se posvetujte s svojim zdravnikom.

LP
Petra, ŠENT

Preberi knjigo Bachova cvetna zdravila (v knjižnicah). Več, glede na zanimanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close