Najdi forum

lep pozdrav

Imam vprašanje glede moje motnje in ali menite, da bi se dalo na kakršenkoli način to omilit oziroma ozdravit. Imam nenormalen strah pred golobi. v bistvu se bojim ptičev na sploh, recimo za nič na svetu ne bi prijela ptiča, niti perja se ne bi dotaknila in niti slučajno ne bi bila v prostoru, kjer bi bil ptič, razen, če je v kletki.
Ampak golobi so pa sploh problem. Živim v večjem mestu, kjer ji je sploh v toplejšem delu leta ogromno, vsaj meni se tako zdi. Zame je nemogoče, da bi se recimo vsedla v mestu na kavi, ker takoj pridejo golobi zraven, hodijo pod mizo itd, pa če bo samo eden nekje daleč na trgu, bom samo gledala, kje je ta golob in kdaj bo prišel do naše mize…..Groza me je, da bi kdo bil pod mizo in potem letal okrog mene, kar na bruhanje mi gre ob misli na to. Imam dva majhna otroka in večja punčka se mi zdi, da je to malo prevzela od mene, ker ve, da se jih bojim in se jih je tudi ona začela bat. Rada bi vsaj pred otroki pokazala, da nimam problema z njimi, pa ne gre. Groza me je, ko slišim da grulijo, res prav v dno duše se mi gabijo. Že ko gledam slike, na kateri so golobi, me kar strese in že na papir mi je težko položit roko.
Drugače kakšnih drugih težav s čimerkoli nimam.

hvala za prijaznost

Pozdravljeni,

ali ste doživeli kakšno slabo izkušnjo s ptiči ali konkretno golobi? V vašem primeru gre lahko za fobijo (v vašem primeru ornitofobija – strah pred ptiči). Gre za nesorazmeren strah glede na dejansko ogroženostjo.

Fobija je lahko le način kako se zaščitimo pred ozaveščanjem dejanske težave. Se pravi, da globoko v vas ne gre za strah pred golobi, ampak čim drugim, kar je zamaskirano s strahom pred golobi. Zelo mi izstopa vaš zadnji stavek, da kakšnih drugih težav s čimerkoli nimate. Težave vedno so, vprašanje pa je, ali jih vidimo, želimo videti in se z njimi soočiti. Če je želja, da bi se vaši strahovi prenehali v vas dozorela, vam predlagam, da poizkusite s psihoterapijo. Zagotovila za uspeh sicer ni, vendar možnosti za izboljšanje vseeno obstajajo.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

lep pozdrav

Najprej najlepša hvala za vaš hiter odgovor

Imate prav, res ni to edini problem, sploh zdaj ko sem prebrala zgodbe ostalih, ki so vam pisali, se najdem v marsikateri zgodbi. Rada bi vam bolj podrobno opisala situacijo, pa vam bom zaradi večje anonimnosti, če seveda lahko, pisala na vaš mail, ki sem ga zasledila na vaši spletni strani.

Hvala za prijaznost in lep pozdrav

Kaj pa eft metoda? veljalo bi poizkusiti, ker nič ne stane! 🙂

New Report

Close