Najdi forum

Zdravo!
Danes sem imela zdr.pregled pred zaposlitvijo. Pregledov ne maram in vedno sem pred njimi nekoliko nervozna. Danes je bilo vse ok dokler mi niso povedali, da bodo delali tudi ekg. Potem me je zgrabil strah! Srce mi je nabijabo in vedela sem, da bo pulz visok.. (Odkar sem lani imela napad tahikardije me je strah pregledov, ekgja, meritve pulza…) potem, ko sem sla ven in ordinacije in sem bila doma je bilo vse ok.

Kako naj se sama resim tega strahu?

Lp

Anja imam enak problem. V ordinicaji mi srce razbija ter neenakomerno vije. Doma imam utrip 60, v ordinaciji 80 na ekg pa 120. Bil sem poslan na urgenco za nadaljne preiksave, ki pa niso pokazale ničesar in bi naj bilo psihomatskega izvora.

Pozdravljeni Anja (in Luka),

hvala za vaše sporočilo.

Strah, ki ga opisujete je lahko povezan z marsičem. Mogoče lahko najdete odgovor pri sebi. Česa vas je strah? Kaj bi se lahko zgodilo na teh pregledih?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Zdravo! Hvala za hiter odgovor 🙂 mislm, da me he strah tega, da mi recejo, da je kaj hudo narobe. Zato mislim, da se mi to dogaja, ker se bojim negativnih stvari…

Zdravo!
Me veseli, da nisem edina.. No meni doma bije tam 60-80 odvisno od rzpolozenja…in pa od strresa, lahko recem, da se slabo spopadam z njim,. Zato sem se zacela tudi gibati, kolikor gre, pocasi seveda… Pravijo, da pomaga 🙂 sama sem bila 1x poslana na preiskavee, ker sem imela visok pulz, pa tudi ni bilo nic posebnega in naj bi bila kriva psiha. Ja nic, mormo bit na relax pa se cimmanj sekirat pa cinvec se gibat!

Pozdravljeni Anja,

torej vas je nasplošno strah, da bi se vam zgodilo kaj negativnega?

Da bi se rešili tega strahu vam z nasvetom žal ne morem pomagati. Imate pa različne možnosti. Obstaja veliko tehnik in terapij, ki lahko zmanjšujejo simptome, vendar s temi tehnikami ne boste odpravili vzroka. Če imate željo in voljo, da se temeljito poglobite sebe in razrešite morebitne psihodinamske vzroke za vaše strahove, potem vam predlagam psihoanalitično psihoterapijo. V nasprotnem primeru pa obstajajo razne meditacije, avtogeni treningi, vedenjsko-kognitivna terapija, EFT tapkanje in podobne metode, ki zmanjšujejo anksioznost (oz. različne simptome). Seveda imate na voljo tudi zdravila (psihofarmaki kot npr. antidepresivi), vendar je uporaba priporočljiva zgolj v akutnih stanjih, ko je stiska velika.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Da, vendar je zanimivo, da ta strah ni konstantno prisoten (še sreča!). Pred tem pregledom, ki sem ga imela, sem bila lep čas v redu, brez strahu, nisem razmišljala o težavah,… Potem, ko se mi pa zgodi nekaj, kar mi povzroči visok pulz – potem sem tisti dan čisto na tleh, tudi, ko se pulz pote pomiri si ga tekom dneva večkrat preverjam (merim s prstom na zapestju), razmišljam zakaj se mi to dogaja, iščem odgovore po internetu…. Potem se pomirim in je spet vse ok dokler imam pač srečo in se nič takega ne zgodi.

Včasih razmišljam, da je ta povišan pulz, ki se mi pojavi pač reakcija na moj strah in, da je pač tako intenziven…

Ali mogoče iz dopisa opazite, kaj bi bil ta moj problem? panična motnja, aknsioznist, ali kakšna druga motnja? Čudno je namreč to, da sem jaz lahko 3 mesece super, potem pa se zgodi nekaj kar me prestraši, pretrese,… in sem potem dan ali dva spet bolj zaskrbljena in potem spet v redu…

Najhuje je to, ker nevem, ali je to res psiha ali pa jaz pretiravam…grrrr!

Lep večer

New Report

Close