Najdi forum

Pozdravljeni,

v zadnjih letih opažam, da imam vedno več problemom s fobijami kot sta vožnja na sovoznikovem sedežu v avtomobilu, kar je neprijetno za voznika (doživela sem prometno nesrečo) ter kadar sem sama v hiši (prva sem bila na prizorišču vloma v našo hišo) ter na sedežnicah na smučišču, če se le-ta zaustavi me napade panika in v gondolah imam občutek, da se bom zadušila, čeprav vem, da to ni možno.

Ali mi lahko kakorkoli pomagate oz. kaj naj naredim, da se tega znebim?

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Fobije so lahko tudi znak, da je v naši psihi nekaj nerazrešenega. Načina za soočenje z vašimi težavami sta vsaj dva. Lahko obiščete psihiatra, ki vam bo verjetno predpisal zdravila, ki naj bi učinkovala na simptome (vendar vzroka ne odpravijo) ali pa z samoraziskovanjem (priporočena je psihoterapija) raziščete svoje notranje dogajanje in predelate morebitne konflikte ali travme. Ponavadi gre za potlačene vsebine (iz nezavednega). Po vsej verjetnosti ravno ti konflikti ali travme povzročajo opisane simptome.

Sem vam odgovoril na vprašanje?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

hvala za hiter odgovor. Točno to sem domnevala, bi se vključila v psihoterapijo, ker mislim, da so zdravila samo obliž na rano in ne ozdravijo vzroka ter se lahko vse ponavlja v nedogled.

Ponavadi je samoplačniška psihoterapija zelo draga, ali je še kakšna druga varianta, ker na napotnico so verjetno doooolge čakalne vrste?

Lp, Katy

Pozdravljeni Katy,

psihoterapija je žal zaenkrat večinoma samoplačniška. Ponavadi psihoterapevti tistim, ki imajo finančno stisko prilagodimo ceno, vendar le v primeru eksistencialne ogroženosti. Na tak način skušamo psihoterapijo omogočiti čim širšemu krogu ljudem v stiski.

Psihoterapija je lahko dobra investicija v posameznikovo življenje, saj pozitivne učinke nosimo skozi celo življenje. Vsak pa se seveda sam odloči kako in za kaj bo svoj denar porabil.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close