Najdi forum

Strah in anksioznost pred in med vožnjo

Pozdravljeni!

vem da je na to temo že kar nekaj odprtih formov ampak vseeno…danes so prve 2 uri vožnje za mano (malo razlage in potem poligon). Šlo mi je dokaj slabo in počutim se grozno, totalno nesposobna. Zelo sem zmedena sploh ne vem kako bom lahko gledala okoli, gledala ogledala, razmišljala kdo ima kje prednost, menjala prestave, vrtela volan itd itd, vse se mi zdi nemogoče. Najslabše mi je dejansko šlo vrtenje volana v ovinke in nacentriranje avta na sredino pasu (skos me je vleklo na desno). Kaj naj storim da bom bolj sproščena? prosim za pomoč ! Hvala

Prosi prijatelja ko ima avto in naj te  odpelje  na prazno parkirisce zvecer. In vadi parkiranje, menjavanje prestav in ko bos osvojila osnovo gres naprej. Najbolj pomembno je handlati kuplongo, da avto ne crkne. Tak sm js zacel. Pol ko osvojis osnove se zacnes razgledovati po avtu in po ogledalih, dobis filing za sirino avta. Vaja,vaja, vaja. Cimveckrat se bos vozila, vedno lazje ti bo. Verjamem da ti bo uspelo :). Vso sreco

Pozdravljeni!

Normalno je, da se v začetni fazi učenja vožnje počutite preobremenjeni in nesigurni. Vsak začetek je težak, še posebej pri aktivnosti, ki zahteva toliko koordinacije, kot je vožnja avtomobila. Vedite, da niste edini, ki se počutijo tako ob začetku učenja vožnje. S časom in prakso boste postali bolj samozavestni in bolj obvladali vožnjo.

Nekaj nasvetov, ki vam morda lahko pomagajo:

Vaja dela mojstra: Praksa je ključna. Več kot boste vozili, bolj se boste počutili udobno za volanom. Postopoma boste osvojili veščine, kot so menjava prestav, gledanje v ogledala in ocenjevanje situacij na cesti.

Pomiritev: Preden se usedete za volan, si vzemite nekaj minut za dihalne vaje ali meditacijo. To vam lahko pomaga, da se sprostite in zbrano pristopite k vožnji.

Počasen začetek: Začnite na manj prometnih območjih ali parkiriščih, kjer lahko vadite osnovne veščine, kot so zaviranje, speljevanje in obračanje, brez dodatnega pritiska drugih voznikov.

Pogovorite se z inštruktorjem: Povejte mu/ji, kako se počutite. Dobra komunikacija je ključna. Inštruktor vam lahko poda dodatne nasvete ali prilagodi način učenja, da bo bolj ustrezal vašim potrebam.

Bodite potrpežljivi do sebe: Ne pričakujte od sebe, da boste popolni že na začetku. Vsak ima svoj tempo učenja, zato si dajte čas.

Vizualizacija: Preden se usedete za volan, si v mislih predstavljajte različne situacije v prometu in kako bi se odzvali. To vam lahko pomaga pripraviti se na resnične situacije.

Dodatne ure: Če se počutite, da potrebujete več časa, da obvladate določene veščine, razmislite o dodatnih urah vožnje z inštruktorjem.

Upam, da vam bo kaj od tega pomagalo. Srečno vožnjo!

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close