Strah ima velike oči
Lepo pozdravljeni, vsi!
Sem nova tukaj, odstranili so mi ščitnico, danes pa sem dobila po pošti Zaključno odpustnico, na kateri piše: Papilarni rak ščitnice. Sem čisto sesuta, ker so mi pred operacijo punktirali gomolje in rekli, da ni rakavo, zdaj pa tole! Berem tale forum ( hvala vam gospa Meta), pa bi vas vse prosila, če se kako “pofočkate” tiste, ki ste imele raka ščitnice in kdaj.
Ga Meta: kar naenkrat imam veliko dvomov: recimo, če ni vse izrezano, kam se širi rak ščitnice in kam metastazira? Mi lahko odgovorite, oz prilepite kakšen link, da si bom to prebrala. Predvsem pa: je možno, da se je rak (melanom), ki sem ga pred 12 leti zazdravila, zdaj pojavil v ščitnici? Največji strah je vedno v nevednosti, zato 100 x hvala!
Melanom ni vnobeni povezavi s papilarnim rakom scitnice.
Papilarni rak scitnice redko metastazira in je eden najbolj ozdravljivih rakov sploh. To pa zato, ker operaciji sledi “jodiranje”.
Pacientu dajo doloceno dozo radioaktivnega joda, katerega vsrkajo scitnicne celice -tako morebitni ostanki zdravih (ponavadi po OP ostane 4-5% ali nekaj takega tkiva, ker je nemogoce scitnico 100 % izrezat ven) in bolne -kjerkoli bi bile po telesu, tudi ce bi ze morebiti metastazirale. Radioaktivni jod jih dobesedno skuri kjerkoli po telesu.
Zato je ta vrsta tako ozdravljiva. Torej brez skrbi !
Kakega linka pa nimam na kako posebno stran. Veliko nas je takih kot ti, sama sem ze 24 let brez scitnice, op.po raku.
Morda se ti tu kdo oglasi ali pa poglej na nas forum Klepetalnica Metuljcica pod rubriko rak scitnice.
Kar pogumno in se se javi 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.