Najdi forum

Spoštovani,
Verjetno se vam bo vprašanje zdelo neresno, a prosim vas, da me razumete. Že kar nekaj časa se odpravljam na ginekološki pregled, saj nisem bila že 7 let. Tudi dojk si ne pregledujem. Vem, da so pregledi nujni, a mene je neskončno strah vsega, kar je v zvezi z zdravjem oziroma boleznijo.stvom. Zaradi tega strahu sem pričela z zdravljenjem pri psihiatru.
Vem, da na daljavo ne morete postavljati diagnoz, a zanima me, kakšna je možnost, da pri pregledu odkrijejo kaj hudega. Stara sem 40 let, rodila sem pred sedmimi leti, prej sem imela en spontan splav. Nikoli nisem imela ginekoloških težav, nosečnost in porod sta bila brez problemov. Menstruacije imam redne, normalne. Spolne odnose imam samo z možem in še to ne ravno pogoste. Tudi prej nisem imela veliko partnerjev. V rodbini ni rakastih obolenj. Razen prehladnih obolenj in podvrženosti stresu tudi sama nimam težav z zdravjem. Težo imam normalno, krvni tlak, sladkor, kri, vodo prav tako. Sem nekadilka in ne jemljem kontracepcijskih tablet.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Majda

Draga majda,

Če ste do pred 7 leti vedno imeli PAP bris negativen oziroma “enko” med strokovnjaki, potem je tveganje ob vaših siceršnjih navadah, da imate raka na materničnem vratu majhno. Kakorkoli pa bi vam toplo priporočil kakšen obisk pri ginekologu. Boste videli, da bo potem veliko lažje tudi čez eno leto in vsako naslednje leto ponovno. Prisilite se k obisku, saj tudi v skrajnem primeru, da bi “kaj bilo” je to v zgodnji fazi popolnoma ozdravljivo stanje.
Kar zadeva dojke tudi prihajate v leta, ko se že začenja pojavljati tudi rak na dojki a ga z mamografijo še ne odkrivamo prav pogosto. Svetujem, da se včlanite v Društvo za boj proti raku in se udeležite predavanj s praktičnimi vajami v samopregledovanju dojk. Eden takih centrov je na Metelkovi v ZD Center v Ljubljani, kjer vam bodo z veseljem pomagali do bolj “samozavestnega pristopa” k zdravju.

New Report

Close