strah
Pozdravljeni !
Imam ogromen porblem in sicer grozen strah pred zobozdravnikom v ustih pa katastrofo. Ta strah sem poskušala odpraviti pa ne gre zelo pa si želim urediti svoje zobe ki jih sicer redno čistim pa vendar to ni dovolj sedaj imam kar precej zadnjih zob za izpulit na prednjih pa karies. Zanima me ali obstaja zobozdravnik ki bi popravil moje zobe pod anestezijo?
Spoštovana Danaja,
žal vam ne morem dati natančnega odgovora. V Ljubljani na stomatološki kliniki sicer popravljajo zobe v splošni anesteziji, vendar pa je ta ambulanta namanjena otrokom, in še to tistim s posebnimi potrebami. Če tako dejavnost opravlja kakšen zaseben zobozdravnik mi ni znano.
Vsekakor pa vam svetujem, da najprej poskusite na “klasičen” način. Pomembno je, da najdete zobozdravnika, ki mu boste zaupali – pozanimajte se pri prijateljih. Glede na stanje, ki ga omenjate, vam, verjetno, tudi enkraten poseg v splošni anesteziji ne bi odpravil vseh težav ( zdravljenja zob se redko dokončajo v eni seji ).
Pogovorite se tudi s svojim splošnim zdravnikom. Lahko vam predpiše kakšno pomirjevalo, ki bo vsaj nekoliko omililo začeten strah in v kombinaciji z lokalnim anestetikom omogočilo sprejemljiv poseg.
Lepo pozdravljeni!
Na klasičen način sem že poskusila pri nekaj zobozdravnikh. Še posebno zadnje dva sta bila zelo prijazna in razumevajoča vendar se je pri prvem končalo tako da me je moral 5 krat poslati ven da se umiri nato pa se nisem več vrnila pri drugi ki pa ji je celo uspelo priti do te faze da je šla z igli v kanal nato pa sem skočila v zrak in igla tudi. Temu je sledilo iskanje igle saj če ne bi morala iti na urgenco. Tako da se tudi k tej nisem več vrnila.
Mislite da bi mi na kliniki znali svetovati saj sem na internetu in pri svojem osebnem zdravniku že iskala takšnega zobozdravnika vendar neuspešno.
Spoštovana Danaja,
poskusite se pozanimati še na stomatološki kliniki.
Mogoče bi se lahko pozanimali še na Ministrstvu za zdravje, če ima kakšen zobozdravnik registrirano dejavnost sanacije zob v splošni anesteziji ali pa na ZZZS – ju. V poštev bi prišla tudi hipnoza ali pa sedacija z dušikovim oksidulom
( ne vem pa, če v Sloveniji to kakšen zobozdravnik prakticira ) in, že v prejšnjem odgovoru omenjena, uporaba pomirjeval, s sodelovanjem osebnega zdravnika.
Mogoče pa nama bo lahko pomagal kakšen bralec foruma in posredoval željeno informacijo.
Lepo pozdravljeni!