Najdi forum

strah

Lepo pozdravljeni

Stara sem 21 let in imam že šest let bolečine v trebuhu. Bolečine se ponavljajo vsakodnevno skozi cel dan neodvisno od hrane, ki jo zaužijem. Boli me Cel trebuh. Včasih čutim kot da me trga po trebuhu predvsem v spodnjem delu. Imam obdobja zaprtja in nato obdobja drisk. Včasih pri odvajanju driske opazim sveže rdečo kri na papirju, ki pa ni tako pogosta. Blato odvajam vsakodnevno čez cel dan, ponoči doslej še nisem odvajala. Blato odvajam večkrat na dan v majnih količinah včasih je tekoče, včasih pa trdo in zelo tanko ali pa v obliki kroglic. Je svetlo rjave barve, hematest je negativen. Tudi krvni izvidi so v mejah normale. Ugotovili so mi le blago trombocitozo 426. Bila sem na UZ trebuha izvid je bil naslednji: žolc, žolčni vodi, vranici, ledvice in pankreas b.p. Brez ascitesa. Imela sem maščobna jetra. Opravljena je bila tudi gastroskopija kjer so ugotovili, da imam akutni erozivni antralni gastritis, peptični bulbitis in vneto grlo. Indikacija na celiakijo, HUT, bakterijo, HPV in bakterijo HP je bila zavrnjena. Opažam tudi, da imam pogoste glavobole vsaj dvakrat na teden v mesecu zaradi katerih jemljem Nalgesin S ali Nalgesin 550, boleče menstruacije in vsak dan mi je slabo. Najbolj slabost opažam po zaužitju hrane. Bruham ne, vročine nimam, včasih se potim tako, da imam potne roke ali pa moj obraz obliva mrzel pot.Sem čisto brez volje, fizično in psihično sem popolnoma izčrpana tako da ne morem opravljati niti najnujnejših stvari, ki so pomembne za življenje, niti skrbeti za higieno. Te potrebe opravljam z veliko muko. Sem večkrat razdražljiva in zelo utrujena lahko bi spala skozi cel dan. Ko pa se zbudim pa komaj pridem k sebi ali pa sploh ne morem normalno funkcionirati.Gastroneterologinja mi je sedaj predpisala Spasmex forte. Bolečine po jemanju ne prenehajo čutim pa, da večkrat grem na stranišče in da se mi črevesje čisti. Črevesje me tudi boli, ko grem na potrebo se mi ob driski tudi spahuje, se potim, me napenja, imam krče, da me zvija ter mi postane zelo slabo, da mi gre na bruhanje in včasih moram dati glavo do kolen in se skrčiti, da bolečina preneha. Včasih občutim, da se mi črevesje ne izprazne popolnoma in me čez cel dan tišči na potrebo in hodim na stranišče vendar ne morem odvajati. Včasih moram tudi zelo tiščati in na stranišču sedim tudi do pol ure. Peče me tudi zgaga. Gastroenterologinja je rekla, da je nujna kolonoskopija in terminalna ileoskopija. Poleg tega pa je odpovedala vse paciente na tisti dan in je rekla, da je pri meni kolonoskopija prioritetna. Rekla je, da gre za nujen urgentni primer. Zanima me ali je pri meni res tako hudo in kaj bi lahko bilo narobe z mano? Res potrebujem nasvet, ker sem zelo obupana in imam slabe slutnje.Pregleda me je zelo strah in bojim se, da gre za kaj hujšega.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Pozdravljena!

Težave, ki jih opisujete niso enostavne, vendar diagnosticiranje poteka in sigurno se bo odkril razlog vaših težav. Upam, da boste res dobila urgentni datum za kolonoskopijo. Pradvidevam, da je tako hudo samo v zadnjem obdobju in da se sedaj pospešeno išče razlog težav, da ne traja to že celih 6 let.

Razlog za težave bodo zdravniki odkrili, prepričana sem, da ne gre za najhujšo diagnozo, ker ste za to premlada. V vašem prispevku me je zmotilo nekaj drugega in vam bi rada napisala nekaj mojih izkušenj. Iz vašega pisanja veje melanholija in obup. Zo dokazujejo tudi dejstva, da vam zmanjka volje za osnovne potrebe.
Pri vsaki bolezni odigra zelo pomembno vlogo psiha. Včasih predstavlja lahko tudi 90% uspešnega zdravljenja. Ne smete si dovoliti, kljub vsem bolečinam, neugodju, da vas to premaga. V trenutku, ko je najhujše si postavite določen kratkoročen ali pa dolgoročen cilj in si dopovejte, da to morate doseči, da ste dovolj močna, da premagate težave in strah. Prisilite se, da boste opravila vse osnovne potrebe, prisilite se morda v sprehod, pa čeprav bo hudo. Če boste samo čepeli in mislili na bolečino bo ta le hujša.
Morda je vse to zvenelo grobo, toda zagotavljam vam , da maša psiha lahko poslabša bolezen, lahko pa nas celo popelje iz nje. Zdravniki nam lahko pomagajo na 100 načinov od operacije, različnih zdravljenj…, vendar brez naše močne volje, kadar je najtežje, ne gre. Brez notranje borbe zagotovo ni zmage. Vse to vam pišem iz lastnih izkučenj, saj sem bila že najmanj 2x na pragu smrti, z diagnozo, ki je peljala samo še na Žale, vendar tudi takrat nisem obupala. Vedno sem si rekla, ne, ne dam se, pred mano je še toliko stvari, ki jih enostavno moram doživeti.
Zatorej pokopljite strah, nezadovoljstvo, vso melanholijo in si dopovejte, da je pred vami le ena težava, kateri morate priti čimprej do konca. Če boste spremenila odnos do vaših problemov se bodo reševali hitreje, ker boste tudi sama spodbujala zdravnike, da čim hitreje najdete rešitev.

Želim vam res hitro in uspešno okrevanje

Lidija

Lepo pozdravljeni

16.marca sem bila na koloskopiji. Preiskave niso mogli narediti do konca pregledali so mi le 11 do 12 cm črevesja. Ugotovili so, da imam notranje hemerodialne vozliče. Preiskava je bila zelo huda in zelo me je bolelo kljub temu, da sem dobila eno tableto Aupurina. Že sam začetek, ko me je mazal in mi šel z roko v črevo me je zelo bolelo. Pri preiskavi sem bila zelo nemirna, kričala sem in se jokala ter odskakovala. Zdaj sem spet na začetku in v skrbeh, da je kaj narobe. Ponoči sploh ne morem zaspati. Sem dobila eno kremo Faktu za mazanje hemeroidov. Vendar še imam vseeno težave včasih čutim, da se mi v danki premikajo in silijo ven. Ponoči se tudi parkrat zbudim ker me zadnjik skeli in srbi. Od preiskave sem zelo utrujena kljub temu, da sem bila cel teden doma, jutri grem v šolo. Hodim na Dobo za poslovnega sekretarja. Še zdaj se počutim zelo slabo. Danka me bolj boli kot pred preiskavo in tudi črevesje me zelo boli. Črevo pa me je pri preiskavi sploh bolelo tudi pri rektalnem pregledu, da sem kar jokala, kričala in se obračala. Kljub temu, da so me štiri mirili, me držali in me vzpodbujali ni šlo. Zanima me kako se lahko rešim hemeroidov in če poznate kakšno dieto za to težavo?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Sami,
tudi meni se je dogajalo podobno pred dvemi leti. Oziroma je takrat prišlo do zelo resnih zdravstvenih težav. Vsi izvidi so bili bp, pri kolonoskopiji sem imela podobno izkušnjo kot ti, na alergologinjo bi morala čakati 2 meseca zaradi suma na celiakijo, ki so jo tudi mojemu bratu odkrivali 2 leti. Če bi morala čakati 2 meseca in če bi verjela vsem zdravnikom, ki so mi kar naprej govorili da mi ni nič, enostavno ne bi dočakala dveh mesecev, ker sem bila že shujšana do kosti, v globoki depresiji, še do stranišča nisem več mogla, simptomi so se pa iz dneva v dan kar množili. Poslušala sem sebe in se odločila za brezglutensko dieto, še preden mi dokažejo celiakijo. Ja, o tem bi lahko veliko napisala. Skratka trajalo je 2 leti, da sem prišla k sebi. Počutim se odlično, strogo se držim diete, ostaja pa še problem moje slabe prebave, ki ga poskušam rešiti in me je kar naprej strah, da se bo tole v kaj hujšega razvilo. Da sem ostala živa, se imam zahvaliti predvsem sebi in svoji trmi.
Mogoče ti bodo moje izkušnje kaj pomagale oz. dale misliti. Nikakor nočem trditi, da imaš celiakijo, sem imela pa zelo podobne izkušnje kot ti, poleg tega pa še zelo slabe izkušnje z zdravniki, ki večinoma ne vejo niti tega, da obstaja več vrst celiakije. Nikomur ne privoščim, da bi doživel to grozljivko, skozi katero sem šla jaz. Obstaja tudi genski test za celiakijo, ki se lahko opravi tudi, če si že na dieti. Če še rabiš kakšno info, se javi.
pozdrav!

Pozdravljena!

Glede hemeroidov ti pošiljam odgovor strokovnjakov iz onkološkega inštituta:

Spoštovana,

iz opisa vaših težav (izrazite bolečine že ob digitorektalnem pregledu – to je pregled s prstom) sklepam, da imate ranico v analnem kanalu, ki ji rečemo analna razpoka. Za analno razpoko je značilno, da je izrazito boleča ob odvajanju blata, posebej pa če je blato trdo. Ta ranica običajno nastane, če bolnika/ca ima trdo blato. Ob napenjanju pri odvajanju blata, zaradi krča mišice zapiralke in pritiska trdega blata, se poškoduje sluznica analnega kanala in tam nastane analna razpoka. Ko enkrat analna razpoka nastane, se le-ta zelo težko zaceli ker se ob vsakemu naslednjem odvajanju blata ponovno poškoduje, kar povzroča še hujše bolečine in s tem še močnejši krč muskulature. Močnejši krč musklature povzroča še hujšo bolečino in tako naprej. Poleg tega, zaradi prisotnosti blata v analnem kanalu je okolica razpoke umazana kar še dodatno ovira proces celjena.

Osnovno pri zdravljenju analne razpoke je skrb za mehko blato, umirjanje bolečin in sprostitev krč mišic zapiralk. Mehko blato urejamo z različnimi dietami in ev. zdravili. Bolečine najlaže umirjamo z različnim mazili, ki vsebujejo lokalni anestetik, ki se vmasira v analni kanal. Torej, na prst roke je treba natakniti rokavico, ki jo namažemo z mazilom (Faktu, Modolex, Xylocain in podobna). S prstom potem masiramo NOTRANJOST analnega kanala (prst je treba globoko poriniti v analni kanal! – mazanje okolice analne odprtine, namreč nič ne koristi). S tem tudi sprostimo mišico zapiralko. Obstajao tudi pomagala, ki nam zelo uspešno pomagajo sprostiti krč mišice zapiralke (Dilatan čepi). Še enkrat povdarjam, osnovno je, da je imate mehko blato. Če nič od navedenega ne pomaga, obstajajo tudi bolj agresivne metode (operacija) zdravljenja, ki so lahko tudi nekoliko tvegane v smislu kasnješega uhajanja blata.

Seveda, pred zdravljenjem je potreben pregled proktologa, ki bo ugotovil, ali vi dejansko imate analno razpoko, oz. kakašno bolezen imate v zadnjiku.

Kar se tiče hemoroidov, to v bistvu ni bolezen. Vsi namreč imamo hemoroide, ki so normalni sestavni deli končnega dela zadnjega čreva. Le hemoroidi, ki so povečani, vneti, ki krvarijo, izpadajo, trombozirajo ali povzročaju kakšne druge težave so potrebni zdravljenja – tudi to boste ugotovili pri proktologu. Za hemoroide obstajajo različne metode zdravljenja in zato še enkrat povem – pojdite k proktologu, ki bo ocenil, kaj bo potrebno narediti.

Iz vašega pisma mi ni jasno, kaj je bil vzrok napotitve na konoskopijo.

Z lepimi pozdravi,

Asist. mag. Ibrahim Edhemović, dr. med.
specialist kirurg

Upam, da ti bo odgovor pomagal

Lep pozdrav Lidija

Lepo pozdravljeni

Mene je spet postalo zelo strah. Bila sem v laboratoriju pred nekaj tedni in sem imela hematest pozitiven, čeprav krvi na papirju ni bilo in tudi v blatu je nisem opažala. Tudi hemoglobin sem imela povečan na 136 in še eno posebnost za katero sedaj ne vem, ker mi zdravnica ni mogla razložiti izvida, ker je bila brez glasu. Bila sem na kontroli pri gastroenterologinji, ki me je poslala na kontrastno slikanje črevesja in nato je rekla, da če ne bo bolje bo naredila koloskopijo pod anestezijo z desetimi anesteziologi.Rekla je, da bo o tem če je potrebna koloskopija odločala komisija. Mene je zelo strah koloskopije v anesteziji, ker sem srčni bolnik, asmatik in alergik in lahko pride do zapletov to je rekla tudi gastroenterologinja. Zanima me kako poteka kontrastno slikanje in če je boleče. Dobila sem napotnico za rtg črevesja pa me zanima, če kdo ve ali se lahko v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor naročiš na rtg po telefonu in kdaj imajo uradne ure, ker sem iskala po internetu in tega nisem nikjer zasledila.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovana!
Slikanje črevesa ni boleče. V črevo vam natočijo kontrast, podobno kot bi vam dali klistir. Tekočino potem zadržujete toliko časa, da se opravi rtg. Vi ves čas ležite.

Naročanja običajno po telefonu ni. V Ljubljani je tako,verjetno je podobno v Mariboru. Vprašajte na informacije v UKC.

Lep pozdrav Lidija

Pozdravljeni. Imam eno delikatno vprašanje in sicer glede odvajanja blata. Je normalno, da kadar me pritisne na blato in čutim, da je le to trdo, mi pred padcem tega ” klobasastega” blata, pade ven bobek, katerega ne čutim? In to se dogaja konstantno kadar imam trdo blato. Se opravičujem, vendar še nisem nikjer v forumih zasledila podobnega vprašanja. Lepo prosim za odgovor, saj me precej skrbi. Hvala

New Report

Close