Najdi forum

Pozdravljeni,
sem mlada mamica dvema otrokoma. Že nekaj časa se soočam s strahovi, ki mi ne pustijo da bi normalno zaživela. Eden takšnih je strah da se bo podrla hiša. Vem, da so moji strahovi nenormalni ampak mene je dejansko strah živeti v lastni hiši. Venomer gledam če so kje kake razpoke, poskušam se znebiti čim več stvari, da bi zmanjšala težo. Živimo v mansardnem stanovanju. Poleg tega so se pojavili še drugi strahovi. Velikokrat se mi tudi dogaja da dobim tesnobne napade. Rada bi si poiskala pomič pa ne vem na koga se naj obrnem. Gledala sem za psihoterapevte ampak je problem v denarju. Potem sem razmisljala da bi se obrnila na osebnega zdravnika da mi da napotnico za psihologa/psihiatra pa ne vem ce mi bodo lahko pomagali.
Hvala.

Pozdravljeni,

omenjate strah, da bi se podrla hiša, kar je seveda zelo malo verjetno. Tega se tudi zavedate. So tudi ostali vaši strahovi neutemeljeni? Kako zgledajo vaši tesnobni napadi?

Pri psihiatrični obravnavi je običajna praksa predpisovanje psihofarmakoloških zdravil (npr. antidepresivi). Psihologi ponavadi opravljajo psihološke teste in svetujejo. Psihoterapija je zdravljenje s pogovorom, ampak takšna obravnava ponavadi traja dlje časa. Nekateri psihoterapevti tistim, ki bi jim plačevanje normalne cene ogrožalo eksistenčni minimum, tudi zmanjšamo ceno za srečanje. Pri psihoterapevtski obravnavi so pomembna redna srečanja, ki potekajo vsaj enkrat tedensko.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Ja vsi moji strahovi so neutemeljeni. Lani na morju me je zgrabila panika ob valovanju morja v pristaniscu na primer. In zdaj ne morem vec gledati valov niti po televiziji. Ponavadi ko me zgrabi panika postanem nervozna, imam obcutek nemoci, strah me je, stiska me v prsih in tezko diham. Vcasih se mi zgodi tudi da postanem omoticna.

Pozdravljeni,

Pojavljajo se vam razni simptomi, ki so zgolj opozorilo. Kot opozorilna lučka na kontrolni plošči avtomobila. Ta opozarjajo na težave, ki so skrite nekje v avtu, pri vas pa v nezavednem. Psihoterapija vam lahko pomaga pri razkrivanju nezavednih vsebin, razreševanje le-teh in posledično tudi zmanjšanju simptomov in izboljšanju počutja.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close