Najdi forum

Pozdravljeni!

Še pred parimi meseci sem bila normalno in zdravo dekle, danes pa je to drugače. Zelo uspešno sem opravila maturo, a menim, da je trema in živčnost med izpiti pustila na meni posledice.
Sedaj ne morem več normalno őbratovati˝ med ljudmi, čeprav si to želim.
Kakor hitro sem v družbi, me kmalu začne stiskati v grlu in želodcu, tako da imam občutek, da bom bruhala. Menim, da je to na psihični bazi in se trudim misliti ravno nasprotno. AMpak v večini primerov mi ne uspe, in zaradi tega trpim.
Želim si biti več v družbi in se zabavati, vendar mi to nepojasnjeno stanje otežuje zadevo. Oktobra začnem s predavanji in se bojim, da mi bo to povzročalo težave.

Prosim, pomagajte mi, kako naj se rešim tega, zelo vam bom hvaležna.

Draga Klara

Matura, vpis na fakulteto in vse povezano v zvezi s tem je velika prelomnica v življenju vsakega človeka. Pritisk in stres je velik. Vidimo, da ti je uspelo in lahko si res ponosna nase.
Tvoj strah je res lahko posledica obremenitev, ki si jih doživljala v obdobju mature. Ljudje se na takšne obremenitve zelo različno odzovemo (nekateri celo telesno zbolijo) in tvoj odziv je aksioznost. Glede na to kar si napisala, sklepamo, da so te situacije zate precej moteče in te ovirajo pri vsakodnevnih stikih.
Predlagamo ti, da si najprej poskusiš pomagati sama. Nauči se kakšno preprosto in zate primerno tehniko sproščanja, ki jo boš lahko uporabila takrat, ko se bo pojavila tesnoba. Tehniko se moraš dobro naučiti, da jo boš obvladala, saj ti bo le tako pomagala. Priporočamo ti tudi čimveč gibanja na svežem zraku in druge telesne aktivnosti. Počni tiste stvari, ki so ti pri srcu in se ti zdi, da te sproščajo.

Če se ti zdi, da se s tem ne boš mogla spopasti sama, predlagamo da poiščeš strokovno pomoč. Primeren bi bil vedenjsko kognitiven terapevt.

Želimo ti veliko uspeha.

Tanja in Bogdan

New Report

Close